Berita  |  Bisnes

Ekonomi Malaysia berkembang luar jangkaan untuk suku pertama

Ekonomi Malaysia berkembang luar jangkaan untuk suku pertama
Angka 5.6 peratus adalah suatu kejayaan yang kukuh di sokong oleh permintaan dalam negeri yang stabil, terutamanya perbelanjaan di dalam sektor swasta. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Ekonomi Malaysia berkembang sebanyak 5.6 peratus bagi suku pertama tahun ini, berbanding dengan 4.5 peratus yang dicatatkan untuk tempoh yang sama pada tahun lepas.

Pertumbuhan ini adalah di luar jangkaan para ekonomi yang sebelum ini menganggarkan julat pertumbuhan sebanyak kira-kira 4.4 hingga 4.8 peratus.

Maybank Research minggu ini telah menganggarkan pertumbuhan di bawah 5 peratus. UOB Kay Hian pula menganggarkan pertumbuhan pada 4.8 peratus.
Angka 5.6 peratus adalah suatu kejayaan yang kukuh di sokong oleh permintaan dalam negeri yang stabil, terutamanya perbelanjaan di dalam sektor swasta.

Dari segi penawaran, pertumbuhan ini didorong oleh sektor pertanian yang telah kembali pulih. Sektor perkilangan dan perkhidmatan juga membantu dalam pengembangan ekonomi negara pada suku pertama.

Kebanyakan analisis ekonomi negara tidak mengambil kira pasaran kewangan domestik negara yang terus stabil. Sekuriti hutang awam terkumpul yang dipegang pelabur asing turun kepada 24.7 peratus, berbanding 30.6 peratus pada suku ke-empat tahun lepas.

Gebenor Bank Negara, Datuk Seri Muhammad Bin Ibrahim berkata, "Malaysia dijangka kekal di landasan untuk mencatatkan pertumbuhan lebih tinggi tahun ini dan unjuran ekonomi Malaysia akan terus mengembang".

Beliau terus menyatakan bahawa "eksport dijangka meraih manfaat daripada pertumbuhan global yang bertambaik baik."

Walau bagaimanpun, kadar inflasi telah meningkat sejak beberapa bulan ini. Inflasi suku pertama telah meningkat kepada 4.3 peratus disebabkan harga bahan api yang naik. Akan tetapi, inflasi dasar (core inflation) kekal pada paras yang stabil sekitar 2 peratus.

Bank Negara Malaysia menyatakan bahawa kadar inflasi pada suku hadapan dan seterusnya dijangkakan akan turun, walaupun mencatatkan peningkatan di luar jangkaan pada suku pertama.