Berita  | Dunia

Kanak-kanak tiga tahun ditemui berseorangan di ladang jagung

Kanak-kanak tiga tahun ditemui berseorangan di ladang jagung
Kanak-kanak tersebut dipercayai terpisah daripada keluarganya yang cuba memasuki AS secara tidak sah. - Foto Washington Post
WASHINGTON: Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun dipercayai terpisah daripada sekumpulan imigran ketika cuba memasuki negara itu secara tidak sah ditemui oleh agensi pengawal sempadan Amerika Syarikat (AS).

Agensi Kastam dan Perlindungan Sempadan (CBP) berkata, kanak-kanak itu terpisah daripada sekumpulan imigran yang melarikan diri daripada ditangkap ketika cuba memasuki AS melalui sempadan Mexico berhampiran Brownsville, Texas.

"Ketika ejen kami cuba mengepung kumpulan imigran tersebut di sebuah ladang jagung, mereka segera lari bertempiaran dan kanak-kanak itu dipercayai ditinggalkan bersendirian," kata CBP.
Kanak-kanak yang ketakutan itu kemudian dibawa ke hospital untuk pemeriksaan sebelum diserahkan ke Jabatan Kesihatan dan Kebajikan untuk sementara waktu.

Usaha menjejak keluarga kanak-kanak itu masih belum berhasil walaupun nama dan nombor telefon tertulis di kasutnya.

Menurut data CBP, sejumlah 92,607 imigran ditahan pada bulan Mac, 8,975 daripada mereka adalah kanak-kanak yang tidak ditemani keluarga. - AFP
Tag: Kanak-kanak, imigran, Amerika Syarikat, Agensi Kastam dan Perlindungan Sempadan, Mexico


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.