Berita  | Dunia

Rang Undang-Undang Ekstradisi Hong Kong sudah 'mati', ditarik balik - Carrie Lam

Rang Undang-Undang Ekstradisi Hong Kong sudah 'mati', ditarik balik - Carrie Lam
Carrie Lam, turut menyifatkan usaha kerajaan untuk melaksanakan undang-undang itu telah menemui kegagalan sepenuhnya. - Gambar fail/REUTERS/Vincent Yu/Pool
HONG KONG: Ketua Eksekutif Hong Kong, Carrie Lam berkata Rang-Undang-Undang Ekstradisi yang menimbulkan kontroversi dan ketegangan di wilayah itu kini ‘terkubur’ dan ditarik balik.

Dia turut menyifatkan usaha kerajaan untuk melaksanakan undang-undang itu telah menemui ‘kegagalan sepenuhnya’.
Rang undang-undang itu yang antara lain membolehkan warga Hong Kong dibicarakan di tanah besar China mencetuskan tunjuk perasaan jalanan besar-besaran dan menyaksikan krisis politik terburuk di wilayah itu sejak berdekad lamanya.

Jun lalu, Lam menggantung rang undang-undang terbabit namun masih gagal meredakan tunjuk perasaan malah Lam dituntut meletakkan jawatan.

Hong Kong dipulangkan kepada China oleh Britain pada 1997 dan sejak itu wilayah itu diletakkan dibawah pentadbiran khas.

Tag: China, Britain, Hong Kong, kerajaan, undang-undang, Ketua Eksekutif Hong Kong, Rang-Undang-Undang Ektradisi, Carrie Lam


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.