Berita  | Dunia

Serangan Israel dan agenda tersembunyinya

Serangan Israel dan agenda tersembunyinya
Israel mempunyai agenda tersembunyi - Professor Chnadra Muzaffar
KUALA LUMPUR: Serangan terbaru rejim Israel ke atas Semenanjung Gaza sebenarnya merupakan agenda tersembunyi mereka yang tidak mahu menjadi saksi kepada perpaduan Hamas dan Fatah serta perpaduan negara-negara Arab pada keseluruhannya.

Presiden bagi Pergerakan Keadilan Sejagat (JUST), Dr Chandra Muzaffar, berkata, pemain utama dalam krisis ini, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mempunyai agenda tersembunyi dan serangan bertubi-tubi Israel itu bukanlah semata-mata untuk membalas dendam kematian tiga remaja Israel yang diculik Hamas minggu lepas.

“Israel sebenarnya tergugat dengan serangan roket Hamas. Walaupun tiada kaum Yahudi terbunuh namun, serangan oleh Hamas itu menandakan perpaduan diantara Hamas dan Fatah mampu dicapai dan inilah yang tidak mahu disaksikan oleh Israel, terutama sekali apabila rakyat Palestin bersatu dengan negara-negara Arab lain”, kata Chandra. 
Chandra juga berkata serangan Israel ini juga dilihat sebagai agenda tersembunyi Israel untuk kembali dan menakluk Gaza walaupun secara rasminya Israel telah berundur dari Gaza pada tahun 2005.

“Serangan ini merupakan satu usaha untuk mengambil semula Gaza. Kedudukan Hamas kukuh kerana Gaza dan Israel bimbang jika Hamas menguasai Gaza, ini akan membawa kesan yang besar kepada Israel. Walaupun secara rasminya Israel telah berundur dari Gaza, namun mereka masih menguasai laluan laut, darat dan sebagainya”, tambah Chandra.

Menurut Chandra, tidak kira apapun agenda yang dibawa oleh Netanyahu, namun adalah sangat jelas bahawa Israel 'terancam’  dengan serangan berani Hamas dan tindak balas Israel ini  merupakan satu bentuk mekanisme pertahanan Israel.

Selepas berpuluh-puluh serangan menerusi Operasi Perlindungan Edge Israel memusnahkan wilayah Palestin awal hari ini, jumlah terkorban kini mencecah kepada 64.

Serangan udara dan pertempuran sengit antara Israel dan pejuang Hamas masuk hari ketiga hari ini. Ketegangan kembali memuncak susulan insiden penculikan seorang remaja Palestin yang dibunuh kejam dan penemuan tiga mayat remaja Israel di Tebing Barat.