Berita  | Dunia

Trump anjur majlis buka puasa, ucap 'Ramadan Kareem'

Trump anjur majlis buka puasa, ucap 'Ramadan Kareem'
Dalam ucapannya, Trump mengucapkan 'Ramadan Kareem' kepada semua umat Islam. - Foto REUTERS
WASHINGTON D.C.: Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump menganjurkan satu majlis berbuka puasa di White House pada Isnin.

Majlis itu dihadiri para duta besar dah ahli diplomat mewakili beberapa negara-negara majoriti Islam.

Dalam ucapannya, Trump mengucapkan 'Ramadan Kareem' kepada semua umat Islam.
Beliau juga mengambil kesempatan untuk menzahirkan rasa kesal terhadap beberapa serangan keganasan yang berlaku termasuk di Sri Lanka dan Christchurch, New Zealand baru-baru ini.

“Hari ini, ingatan kami bersama mereka yang telah mengharungi cabaran dan kesukaran sejak kebelakangan ini. Kami turut bersedih dengan isu umat Islam yang terbunuh di masjid di New Zealand serta penganut Kristian dan Yahudi yang terkorban di Sri Lanka, California dan Pittsburgh.

“Demi mereka, kami nekad untuk menumpaskan ideologi keganasan dan penganiayaan agama supaya semua boleh mengamalkan kepercayaan masing-masing tanpa ketakutan.

“Dengan itu, saya ingin mengucapkan semua umat Islam di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia, Ramadan Kareem,” katanya.


Majlis berbuka puasa di White House merupakan satu tradisi yang dimulakan oleh bekas presiden, Bill Clinton sebagai satu cara untuk mendekatkan AS dengan negara-negara Islam.
Tag: buka puasa, Donald Trump, White House, iftar


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.