Tutup

Berita  | Dunia

Tunisia larang pemakaian niqab

Tunisia larang pemakaian niqab
Kerajaan Tunisia mengumumkan larangan memakai niqab di pejabat kerajaan dan tempat awam atas faktor keselamatan, pada Jumaat. Gambar fail
TUNISIA: Kerajaan Tunisia mengumumkan larangan memakai niqab di pejabat kerajaan dan tempat awam atas faktor keselamatan, pada Jumaat.

Perdana Menteri, Youssef Chahed dilaporkan telah menandatangani pekeliling kerajaan yang turut melarang pakaian yang menutup muka di mana-mana institusi awam.

Larangan itu dibuat berikutan kerajaan Tunisia tidak mahu kejadian pada 27 Jun daripada berulang kembali iaitu tragedi pengebom berani mati yang menyebabkan dua maut manakala tujuh cedera.

Sebelum ini, pada Februari 2014, menteri dalam negeri pernah mengeluarkan arahan untuk meningkatkan kawalan terhadap pemakaian niqab yang merupakan sebahagian daripada langkah antikeganasan bagi mengelakkan ia digunakan untuk menyamar dan melarikan diri.
Selain Tunisia, terdapat beberapa lagi buah negara yang turut mengambil langkah sama melarang pemakaian niqab di tempat awam.

Antaranya Kanada, Denmark, Norway, Jerman, Perancis dan Itali.
Perancis sebagai contoh mengeluarkan larangan kepada rakyatnya mengenakan niqab pada tahun 2010.


Tag: Tunisia, Itali, niqab, purdah, kerajaanKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.