Amalan tidur singkat di siang hari 'resepi' kejayaan pelajar cemerlang STPM

Amalan tidur singkat di siang hari 'resepi' kejayaan pelajar cemerlang STPM
KAH YEE: 'Power nap' resipi kejayaan saya. - Foto BERNAMA
KUCHING: Amalan tidur singkat di siang hari antara resepi kejayaan pelajar cemerlang Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) negeri Sarawak, Kuan Kah Yee selain tekad untuk meraih kejayaan.

Pelajar perempuan dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tun Abdul Razak, Padawan ini mendedahkan tidur sebentar di siang hari membolehkan beliau memberi tumpuan yang lebih semasa membuat ulang kaji pada malam hari kerana mendapat rehat yang cukup.

Kuan yang berasal dari Siburan di Batu 17 Jalan Kuching-Serian di sini, bersyukur dan teruja kerana terpilih bersama seorang lagi pelajar mewakili Sarawak, untuk menghadiri Anugerah Pelajar Cemerlang STPM 2018 peringkat kebangsaan di Kuala Lumpur pada Isnin.

BACA: Pencapaian STPM 2018 meningkat
Beliau memperoleh keputusan cemerlang empat A bagi subjek Pengajian Am, Bahasa Melayu, Geografi dan Ekonomi dengan memperoleh Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 4.00.

"Senior saya sering beritahu saya Tingkatan Enam sangat sukar dan banyak cabaran. Saya tidak sangka dapat melakukannya.

"Ibu bapa saya bekerja di kedai kopi, galakkan saya untuk teruskan pengajian walaupun pendapatan mereka tidak stabil," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini pada Isnin, yang bercita-cita mahu memegang jawatan pengurus bank.

Terdahulu dalam satu kenyataan, Pengarah Pendidikan Sarawak Dr Azhar Ahmad berkata Kuan dan seorang lagi pelajar cemerlang, Connie Ong Hui May dari SMK Oya di Dalat dijemput untuk menghadiri majlis penyampaian anugerah itu di sebuah hotel terkemuka di ibu negara.

Kuan dan Ong antara 92 calon di sekolah menengah kebangsaan yang memperoleh PNGK 4.00 dalam peperiksaan STPM 2018 berbanding 51 calon di seluruh negeri itu pada 2017.

-- BERNAMA
Tag: Tidur singkat di siang hari, resepi kejayaan pelajar cemerlang, Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia, Kuan Kah Yee, SMK Tun Abdul Razak


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.