Tutup

Gangguan siaran MYTV dijangka dapat diselesaikan tidak lama lagi

Gangguan siaran MYTV dijangka dapat diselesaikan tidak lama lagi
Gobind berkata proses rundingan antara MYTV Broadcasting Sdn Bhd (MYTV) dan Telekom Malaysia (TM) bagi menyelesaikan isu itu menunjukkan hasil memberangsangkan. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Masalah penggantungan siaran TV  digital MYTV  yang berlaku di beberapa negeri sejak awal November dijangka dapat diselesaikan dalam tempoh seminggu dua kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo.

Beliau berkata ketika ini gangguan perkhidmatan tersebut disebabkan beberapa isu komersil yang masih dalam rundingan di antara pihak MYTV Broadcasting Sdn Bhd (MYTV) dan Telekom Malaysia Berhad TM.
"Saya harap isu ini dapat diselesaikan dalam  seminggu dua ini. Saya setuju apa yang diperlukan ialah penetapan  masa.

"Saya harap akan ada penyelesaian dalam minggu depan dan saya selaku menteri akan turut berjumpa dengan kedua  pihak supaya dapat kita dapat selesai  isu ini dan  dapat maju ke depan," katanya dalam Sidang Dewan Rakyat hari ini
Beliau berkata demikian menjawab daripada soalan ahli Parlimen Pasir Mas Ahmad Fadhli Shaari.

Ahmad Fadhli sebelum ini meminta menteri itu menyatakan langkah segera kementerian menyelesaikan masalah penggantungan TV digital MYTV.

Tambah menteri itu telah mengarahkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia  Malaysia SKMM untuk jadi pemudah cari rundingan di antara MYTV dan TM dalam usaha mengatasi masalah tersebut.

Katanya buat masa ini rakyat masih boleh menonton rancangan televisyen percuma di platform analog.

MYTV dilantik kerajaan untuk membangun dan mengendaikan infrastruktur serta rangkaian perkhidmatan Televisyen Terestial Digital DTT di Malaysia bagi membolehkan sistem penyiaran negara beralih daripada analog ke digital.