Tutup

Harga minyak sawit dijangka bertambah baik - Teresa Kok

Harga minyak sawit dijangka bertambah baik - Teresa Kok
TERESA KOK: Saya percaya pada bulan-bulan akan datang ia akan pulih, saya percaya harga minyak sawit akan meningkat semula. - Foto BERNAMA
KUALA LUMPUR: Menteri Industri Utama Teresa Kok Suh Sim yakin harga minyak sawit akan bertambah baik dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

Stok minyak sawit di Malaysia, pengeluar kedua terbesar dunia, turun 6.62 peratus kepada 2.73 juta tan metrik pada April 2019 daripada 2.92 juta tan metrik pada Mac 2019.
"Ketika ini, terdapat lebihan minyak boleh dimakan. Itulah sebabnya mengapa harga minyak sawit kita juga agak rendah, tetapi saya percaya pada bulan-bulan akan datang ia akan pulih, saya percaya harga minyak sawit akan meningkat semula," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program 'Duta Pelajar Minyak Sawit', di sini, pada Khamis.

Minyak boleh dimakan lain seperti minyak kacang soya dan minyak biji sesawi juga mengalami penurunan harga, katanya apabila ditanya mengenai prospek harga minyak sawit berikutan stok rendah yang dilaporkan pada April.
Kontrak niaga hadapan minyak sawit mentah (MSM) di Bursa Malaysia Derivatives ditutup rendah hari ini.

Pada sesi penutup, kontrak bulan semerta Jun 2019 turun RM34 kepada RM1,974 setan metrik, Julai 2019 susut RM39 kepada RM2,002 setan metrik, Ogos 2019 berkurangan RM41 kepada RM2,016 setan metrik dan September 2019 susut RM43 kepada RM2,031 setan metrik.

-- BERNAMA

Tag: Menteri Industri Utama, Teresa Kok Suh Sim, harga minyak sawit, minyak sawit, Duta Pelajar Minyak Sawit, Bursa Malaysia Derivatives, minyak sawit mentah


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.