Tutup

HFMD: Tiada penutupan sekolah di Kedah

HFMD: Tiada penutupan sekolah di Kedah
Dr Noor Hisham menyangkal dakwaan yang tular di media sosial kononnya 11 sekolah di Kuala Muda terlibat dengan kes HFMD. - Astro AWANI
ALOR SETAR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menyatakan bahawa tiada sebarang penutupan sekolah di Kedah setakat ini akibat kes penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD).

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata ia susulan maklumat yang tular di media sosial yang mendakwa 11 sekolah di Kuala Muda terlibat dengan kes HFMD.

Sebaliknya beliau berkata hanya satu kluster HFMD dilaporkan berlaku di SJK(C) Tai Tong Taman Kempas dan satu notifikasi kes diterima melibatkan SK Teluk Wang.

"Bagaimanapun sekolah ini atau kelas di dalam sekolah terbabit tidak ditutup," tegasnya menerusi satu kenyataan media pada Ahad.
Beliau berkata sekolah tersebut tidak ditutup kerana mengambil kira hasil pemeriksaan oleh pasukan kesihatan yang mendapati tiada pendedahan risiko jangkitan HFMD kepada murid-murid lain.

"Keadaan pelajar-pelajar yang terlibat di dua buah sekolah berkenaan adalah stabil dan terkawal," katanya.
Menerusi maklumat yang ditularkan di media sosial, terdapat 11 sekolah didakwa terlibat dengan kes HFMD, antaranya SK Hj Nyak Gam, SK Laguna Merbok, SK Seri Pinang, SK Sg. Pasir, SJK(C) Sin Kwang, SKJ(C) Sin Min B, SK Kem Lapangan Terbang, SJK(T) Saraswaty dan SK Ibrahim.

Sehubungan itu beliau menasihatkan orang ramai agar menyemak terlebih dahulu maklumat atau berita berkaitan HFMD sebelum mempercayainya, terutama maklumat tidak tepat yang dikeluarkan oleh pihak tertentu selain daripada KKM.

"Orang ramai juga diminta agar mengelak daripada menyebarkan berita yang tidak tepat tanpa mendapat pengesahan daripada pihak KKM terlebih dahulu," katanya. -- Bernama