Tutup

Ibu bapa jangan ambil mudah perkembangan sahsiah anak - Mukhriz

Ibu bapa jangan ambil mudah perkembangan sahsiah anak - Mukhriz
MUKHRIZ: Generasi yang baik adalah yang dilahirkan dari persekitaran yang harmoni dan mempunyai didikan yang baik bermula dari rumah mahupun institusi pembelajaran. - Gambar fail/BERNAMA
SUNGAI PETANI: Ibu bapa diminta tidak mengambil mudah perkembangan anak-anak sama ada daripada aspek sahsiah mahupun akademik mereka, kata Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir.

Beliau berkata ini kerana ibu bapa dan keluarga adalah pengasuh paling penting dan mempunyai pengaruh besar terhadap perkembangan sahsiah kanak-kanak.
"Apa yang ingin ditekankan di sini, ibu bapa jangan mengambil mudah tentang perkembangan anak-anak sama ada dari segi perkembangan sahsiah mahu pun akademik kerana pada usia begini mereka perlukan bimbingan yang baik dari ibu bapa iaitu 'role model' pertama anak-anak.

"Generasi yang baik adalah yang dilahirkan dari persekitaran yang harmoni dan mempunyai didikan yang baik bermula dari rumah mahupun institusi pembelajaran," katanya ketika berucap menutup Hari Potensi Taman Bimbingan Kanak-Kanak (Tabika) Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) dekat sini pada Ahad.
Sehubungan itu, Mukhriz berkata tanggungjawab mendidik anak-anak bukan hanya bergantung kepada guru semata-mata sebaliknya turut melibatkan peranan ibu bapa itu sendiri bagi memastikan pembelajaran anak-anak tersebut berterusan.

-- BERNAMA


Tag: Menteri Besar Kedah, Mukhriz Mahathir, sahsiah anak, perkembangan anak-anak, Hari Potensi Taman Bimbingan Kanak-Kanak, Tabika, Jabatan Kemajuan MasyarakatKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.