Ini senarai kampung di Terengganu yang diramal dilanda banjir pada Ahad

Ini senarai kampung di Terengganu yang diramal dilanda banjir pada Ahad
Penduduk di Lembangan Sungai Terengganu diminta bersiap siaga untuk menghadapi banjir mulai Ahad, 16 Disember. - gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Penduduk beberapa kampung di Lembangan Sungai Terengganu diminta bersiap siaga untuk menghadapi banjir yang dijangka melanda pada Ahad, 16 Disember ini.

Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dalam satu kenyataan pada Jumaat memaklumkan bahawa banjir dijangka bermula jam 12 tengah hari melibatkan kampung-kampung di sepanjang Sungai Berang dan Sungai Telemong.
Sebanyak 13 kampung di sepanjang Sungai Brang yang dijangka dilanda banjir dan antaranya ialah Kampung Pengkalan Ajal, Kampung Paya Besar, Kampung Batu 24, Kampung Menerong, Kampung Pelata dan Kampung Kua.

NADMA dalam satu kenyataan pada Jumaat memaklumkan bahawa banjir dijangka bermula jam 12 tengah hari  melibatkan kampung-kampung di sepanjang Sungai Berang dan Sungai Telemong.


Sementara itu, di sepanjang Sungai Telemong pula, sembilan kampung tersenarai dalam lokasi yang dijangka akan banjir.

Antaranya ialah Kampung Teris, Kampung Tok Lawit, Kampung Tengkawang, Kampung Kuala Ping, Kampung Kepah dan Kampung Nibong.