Tutup

Jerebu: Sekolah di Larut, Matang dan Selama ditutup esok

Jerebu: Sekolah di Larut, Matang dan Selama ditutup esok
Pemandangan sekitar Stesen Keretapi Ipoh. - Gambar fail/BERNAMA
IPOH: Semua 147 buah sekolah dalam Daerah Larut, Matang dan Selama (LMS) akan ditutup esok berikutan keadaan jerebu di kawasan itu yang bertambah buruk.

Pengarah Pendidikan Perak Dr Mohd Suhaimi Mohamed Ali berkata daripada jumlah itu, 36 adalah sekolah menengah, manakala 111 lagi sekolah rendah dan jumlah pelajar terjejas adalah 48,006 orang.
"Berdasarkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) yang melebihi 200 mulai 2 petang ini, Pegawai Pendidikan Daerah LMS boleh memaklumkan kepada pengetua dan guru besar untuk menutup sekolah pada Khamis, 19 Sept," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Berdasarkan portal Sistem Pengurusan Indeks Pencemaran Udara Malaysia (APIMS), bacaan IPU di Taiping berada pada paras sangat tidak sihat iaitu 203 setakat pukul 5 petang ini.
Hari ini, sebanyak 303 sekolah dalam Daerah Manjung, Hilir Perak, Bagan Datuk dan Perak Tengah ditutup akibat jerebu yang berada pada paras sangat tidak sihat.

-- BERNAMA


Tag: jerebu, sekolah tutup, Larut, Matang, Selama, Indeks Pencemaran Udara, IPUKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.