Malaysia terima hadiah arca atas usaha perangi rasuah

Malaysia terima hadiah arca atas usaha perangi rasuah
Arca berbentuk tapak tangan yang diperbuat daripada keluli tahan karat itu merupakan lambang solidariti kerjasama semua negara di dunia dalam memerangi rasuah. -Astro AWANI
PUTRAJAYA: Malaysia menerima sebuah arca Anti Rasuah daripada kerajaan Qatar sebagai Pengiktirafan Khas atas usaha negara memerangi rasuah.

Arca berbentuk telapak tangan yang diperbuat daripada keluli tahan karat itu merupakan lambang solidariti kerjasama semua negara di dunia dalam memerangi rasuah.
Berlangsung di Dataran Putra Putrajaya, majlis bersejarah itu disempurnakan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Amir Qatar, Sheikh Tamim Hamad Al Thani pada petang Jumaat.

Sebagai simbolik menurunkan tirai arca, kedua-dua pemimpin menekan butang pelancaran sebelum Sheikh Tamim Hamad Al Thani menyerahkan plak penghargaan kepada Dr Mahathir.

Arca setinggi 12 meter dengan berat 3.2 tan itu adalah hasil rekaan Iraq, Ahmed Al Bharani.

Ia merupakan arca ketiga selepas Switzerland yang menerimanya pada tahun 2016 dan Austria setahun kemudian.


Tag: Arca, Anti-Rasuah, Tun Mahathir, Perdana Menteri, Qatar, Amir Qatar, Sheikh Tamim, Penghargaan, Pengiktirafan Khas, Ketiga, Malaysia, Hadiah, Putrajaya, Monumen, PMO


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.