Pas kerah jentera parti bantu mangsa banjir di P.Pinang

Pas kerah jentera parti bantu mangsa banjir di P.Pinang
Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata semua pihak perlu mengenepikan sebarang sentimen dan memberi fokus bagi menyelamat dan membantu mangsa.
GEORGE TOWN: Pas akan mengerahkan seluruh jentera parti yang terdiri daripada Khidmat Malaysia dan petugas Unit Amal bagi membantu mangsa-mangsa banjir di Pulau Pinang.

Timbalan Presiden Pas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata semua pihak perlu mengenepikan sebarang sentimen dan memberi fokus bagi menyelamat dan membantu mangsa.

"Pas merakamkan ucapan takziah kepada kerajaan Pulau Pinang di atas bencana banjir yang melanda.
Semoga semua pihak yang terlibat bersabar dan mengutamakan keselamatan. Kepada Allah kita berserah dan memohon pertolongan," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Hampir keseluruhan kawasan Pulau Pinang dilanda banjir kilat setinggi 0.2 meter hingga 1 meter dan puluhan pokok tumbang selepas hujan lebat serta angin kuat sejak 2 petang semalam dan hujan berlarutan hingga pukul 5 pagi ini.

Semua daerah di negeri ini ditenggelami air berikutan hujan lebat berterusan menyebabkan paras air sungai meningkat lalu bertembung dengan kejadian air pasang di laut mengakibatkan limpahan air berlaku dengan pantas.

Antara kawasan yang dilaporkan terjejas di George Town ialah Kampung Masjid, Jalan P. Ramlee, Sungai Pinang, Jalan Kebun Lama, Lebuh Carnavon, Jalan Anson, Halaman Bukit Gambir, Bayan Baru, Bayan Lepas, Batu Ferringghi dan Balik Pulau serta beberapa kawasan di Seberang Perai antaranya Bertam, Pongsu Seribu, Penaga Dua, Butterworth dan Seberang Jaya.

--BERNAMA