Tutup

RM200 juta bagi bina dan baik pulih PPRT tahun ini - Sivarasa

RM200 juta bagi bina dan baik pulih PPRT tahun ini - Sivarasa
SIVARASA: Kerajaan telah memperuntukkan RM86.038 juta bagi membina 1,224 unit rumah baharu.
KUALA LUMPUR: Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM200 juta bagi Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) baharu dan membaik pulih PPRT sedia ada di seluruh negara sepanjang 2019, Dewan Negara diberitahu pada Isnin.

Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar Senator R. Sivarasa berkata, kedua-dua inisiatif berkenaan akan memberi manfaat kepada hampir 43,000 penduduk di bawah golongan miskin dan miskin tegar.
"Kerajaan telah memperuntukkan RM86.038 juta bagi membina 1,224 unit rumah baharu serta RM113.962 juta bagi tujuan membaik pulih 7,354 unit kediaman yang mempunyai masalah," katanya ketika sesi soal jawab lisan.

Beliau menjawab soalan Senator Datuk Abdul Ghani Mohamed Yassin yang ingin tahu sama ada kerajaan bercadang membina lebih banyak projek PPRT.
Mengenai soalan tambahan Abdul Ghani yang ingin tahu sama ada pampasan akan diberikan sekiranya sesebuah rumah PPRT ditimpa bencana, Sivarasa berkata setakat ini kerajaan tidak mempunyai pelan menyediakan skim insurans berkelompok atau pampasan bagi tujuan berkenaan.

"Buat masa ini, kerajaan hanya akan menilai sekiranya seseorang pemilik rumah itu masih berada dalam kelompok miskin atau miskin tegar, kerajaan cuma akan baik pulih atau menggantikan rumah yang ditimpa bencana itu dengan rumah yang baharu," katanya.

-- BERNAMA


Tag: kerajaan, projek perumahan rakyat termiskin, pprt, dewan negara, r sivarasa, projek pprtKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.