Sabah terima murid tanpa dokumen paling ramai - Maszlee

Sabah terima murid tanpa dokumen paling ramai -  Maszlee
November lalu Maszlee mengumumkan pelaksanaan "zero-reject policy" bagi Murid Berkeperluan Khas (MBK) untuk mengatasi masalah keciciran murid. - Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: 2,635 kanak-kanak yang tidak berdokumen Bumiputera telah diterima masuk ke sekolah kebangsaan sejak Pakatan Harapan (PH) memerintah.

Daripada jumlah itu, Sabah mencatatkan jumlah paling ramai anak-anak Bumiputera tanpa dokumen yang diterima masuk ke sekolah kerajaan iaitu 1,961, selebihnya di Sarawak seramai 263 kanak-kanak.
Menteri Pendidikan Dr. Maszlee Malik berkata dasar penerimaan masuk ke sekolah oleh kanak-kanak tanpa dokumen dibuat atas dasar melihat besarnya masalah keciciran anak-anak Bumiputera yang tidak berdokumen.

Bagaimanapun Maszlee mengakui proses menerima kanak-kanak tanpa dokumen masuk ke sekolah dilakukan secara berhati-hati demi menjaga sentimen masyarakat setempat.

"Misalnya, bagi kanak-kanak yang tidak memiliki dokumen pengenalan diri untuk diterima masuk ke sekolah, yang mana salah seorang ibu bapa kanak-kanak tersebut adalah warganegara, mereka memerlukan Surat Pengesahan atau Surat Perakuan daripada samada ahli parlimen, ADUN, pegawai daerah, penghulu, ketua kampung, ketua kaum atau ketua rumah panjang tempat tinggal kanak-kanak tersebut," kata Maszlee dalam posting di Facebook beliau.


 

November lalu Maszlee mengumumkan pelaksanaan "zero-reject policy" bagi Murid Berkeperluan Khas (MBK) untuk mengatasi masalah keciciran murid.

Tag: Pakatan Harapan, Facebook, Bumiputera, ADUN, Parlimen, sekolah, Kanak-kanak, kerajaan, pendidikan, menteri, rumah, Maszlee Malik


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.