Siswazah jual nasi lemak dan jadi pemandu Uber perlu dipuji

Siswazah jual nasi lemak dan jadi pemandu Uber perlu dipuji
Mohd Johari berkata kerajaan turut menyediakan banyak peluang pekerjaan serta bantuan perniagaan kepada golongan graduan dan belia untuk meningkatkan taraf hidup mereka. - Gambar fail
KUBANG PASU: Siswazah universiti yang bekerja sendiri seperti menjual nasi lemak dan menjadi pemandu Uber perlu diberikan pujian kerana mereka mampu bekerja sendiri tanpa perasaan malu untuk melakukan pekerjaan sedemikian biarpun berkelulusan tinggi.

Anggota Parlimen Kubang Pasu Datuk Seri Mohd Johari Baharum berkata sepatutnya tiada pihak memperkecilkan pekerjaan sedemikian yang dilakukan golongan itu sebaliknya perlu memberikan kata semangat dan motivasi kepada mereka kerana tidak mengharapkan pendapatan makan gaji semata-mata.

"Patut beri semangat kepada anak-anak muda apa saja pekerjaaan yang mereka lakukan, kerana pada masa ini ramai telah membuat dua pekerjaan untuk menambah pendapatan.

"Janganlah memilih pekerjaan dan malu untuk bekerja, selagi ia mendatangkan pendapatan yang lumayan dan halal, buatlah.
"Kerana, graduan yang bekerja sendiri ini lebih baik daripada yang makan gaji dan ia lebih menguntungkan," katanya ketika mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad Rabu lepas.

Mohd Johari berkata demikian kepada pemberita selepas menyerahkan surat tawaran memasuki Maktab Rendah Sains Mara kepada 56 pelajar dari sekitar Parlimen Kubang Pasu di Sekolah Menengah Kebangsaan Pulau Nyior di Jitra di sini hari ini.

Rabu lepas menerusi 'policy talk' kedua yang disiarkan secara langsung di Facebook, Dr Mahathir dipetik mendakwa ada siswazah kini bekerja sebagai pemandu Uber atau menjual nasi lemak dan keadaan itu tidak boleh dibanggakan sebaliknya mereka ini yang terlatih sepatutnya bekerja menggunakan kebolehan, ilmu dan kecekapan yang mereka peroleh.

Mohd Johari juga berkata kerajaan melalui pelbagai agensi dan jabatan turut menyediakan banyak peluang pekerjaan serta bantuan perniagaan kepada golongan graduan dan belia untuk meningkatkan taraf hidup mereka.

Dalam perkembangan lain, beliau yang juga Timbalan Menteri Pertahanan mengharapkan pasukan keselamatan terus proaktif memperketatkan kawalan dan keselamatan di sempadan negara supaya tidak mudah dibolosi sebarang anasir luar yang boleh menggugat keselamatan negara ini.

"Selain itu, saya juga harap keselamatan di sempadan diperkemaskan sekarang ni kerana selepas ini kita buka 24 jam nanti maknanya keselamatan di sempadan amat penting dan harap pihak berkuasa lebih berhati-hati kerana dikhuatiri anasir militan seperti Daish yang mana jika tidak dijaga boleh memasuki negara kita bila-bila masa," katanya.

-- BERNAMA