Tutup

SPAN, Jabatan Bekalan Air akan audit sistem air - Xavier Jayakumar

SPAN, Jabatan Bekalan Air akan audit sistem air - Xavier Jayakumar
XAVIER: Pembangunan masa kini menjadikan permintaan air lebih tinggi berbanding bekalan. Oleh itu, kita perlu berbincang dan menyusun semula rancangan kita mengenai sumber air untuk 25 tahun akan datang. -Gambar fail
KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan Jabatan Bekalan Air ditugaskan untuk menjalankan audit mengenai sistem air semasa di semua negeri.

Menurut Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli Dr A. Xavier Jayakumar, audit berkenaan akan menumpukan kepada sistem serta pengurusan air semasa dan pada masa yang sama mengenal pasti rancangan dan penyelesaian dalam menangani sebarang krisis air.
"Pembangunan masa kini menjadikan permintaan air lebih tinggi berbanding bekalan. Oleh itu, kita perlu berbincang dan menyusun semula rancangan kita mengenai sumber air untuk 25 tahun akan datang," katanya kepada pemberita selepas perasmian Konvensyen Air Antarabangsa Malaysia 2019, di Kuala Lumpur pada Khamis.

Dr Xavier berkata, pada masa ini, tidak ada data sebenar mengenai keseluruhan ekosistem industri air di negeri-negeri.
Mengenai perancangan untuk memanfaatkan bekalan air bawah tanah sebagai alternatif bagi menyelesaikan masalah air di negara ini, beliau berkata kajian kementerian tentang idea itu dijangka siap tahun depan.

"Menurut Institut Penyelidikan Hidraulik Kebangsaan dan jabatan-jabatan lain di kementerian, Malaysia mempunyai sumber air bawah tanah yang besar yang belum kita terokai dan kita mungkin mempunyai lima trilion meter padu air bawah tanah dan apa yang perlu kita lakukan ialah memanfaat kira-kira 20 peratus daripadanya untuk mempunyai rizab air yang kita perlukan.

"Sekarang adalah masa untuk mencari permukaan aktif yang memberikan bekalan air berterusan dan mencari cara bagaimana kita akan memanfaatkannya," katanya.

Dr Xavier berkata air bawah tanah juga boleh menjadi sumber bagi Malaysia untuk menghadapi musim kemarau yang dijangka lebih lama disebabkan oleh perubahan iklim.


Tag: span, xavier jayakumar, air, jabatan air, negeri, sumber asli, kemarauKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.