Tindakan segera berek polis yang daif di Sabah - TPM Ahmad Zahid

Tindakan segera berek polis yang daif di Sabah - TPM Ahmad Zahid
Ahmad Zahid memeriksa barisan ketika membuat lawatan kerja ke IPK Sabah, di sini pada Isnin. --fotoBERNAMA
KOTA KINABALU: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mahu tindakan segera diambil bagi menaik taraf atau memperbaiki perumahan atau berek polis yang daif di Sabah bagi memastikan kebajikan anggota dan ahli keluarga mereka.

Ahmad Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri, berkata walaupun menyedari bahawa proses permohonan perbelanjaan pembangunan daripada kerajaan pusat terpaksa melalui banyak peringkat namun beliau berharap tindakan segera dapat diambil bagi mempercepatkan proses tersebut.

"Walaupun saya telah mengambil kepedulian begitu lama (mengenai berek daif ini), tetapi saya lihat tindakan segera perlu dilakukan untuk menjaga kebajikan mereka ini (pasukan keselamatan)," katanya kepada pemberita ketika membuat lawatan kerja ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sabah, di sini pada Isnin.
Hadir sama, Ketua Menteri, Tan Sri Musa Aman dan Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Razarudin Husain.

BACA: Kerajaan komited banteras penjualan MyKad palsu - TPM Ahmad Zahid 

Ahmad Zahid berkata dana diperlukan bukan sahaja untuk kuarters polis di 20 Ibu Pejabat Daerah (IPD) di Sabah tetapi juga untuk berek Pasukan Polis Marin, Pasukan Gerakan Am dan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESScom).

Katanya, beliau ingin mengetahui peruntukan minimum yang diperlukan untuk kerja-kerja baik pulih dan naik taraf berek-berek berkenaan bagi membolehkan tindakan segera dapat diambil.

Katanya, selain untuk baik pulih berek-berek daif berkenaan, dana minimum yang diperlukan berkenaan juga ialah untuk kerja-kerja penyelenggaraan berek termasuk berek anggota yang bertugas di kawasan pedalaman.

-- BERNAMA