Tugas perkeranian guru akan dimansuh - Maszlee

Tugas perkeranian guru akan dimansuh - Maszlee
Maszlee berkata ia antara lima inisiatif yang diperkenal kerajaan sebagai langkah pertama bersifat intervensi jangka pendek. -Gambar fail
PUTRAJAYA: Kementerian Pendidikan akan memansuhkan tugas perkeranian yang dilihat sebagai mengganggu tugas hakiki guru.

Menurut Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, ia merupakan dua antara lima inisiatif yang diperkenal kerajaan sebagai langkah pertama bersifat intervensi jangka pendek.
Langkah pertama ini dirangka dengan mengambil kira pandangan dalam kalangan pendidik yang juga kelompok penting di peringkat akar umbi.Inisiatif keempat pula merangkumi penyeragaman borang dan proses pemantauan menerusi dua intervensi bagi memastikan guru tidak lagi dibebani tugas perkeranian.

Manakala Inisiatif terakhir, penyelarasan penubuhan jawatankuasa di peringkat sekolah, intervensi yang akan dilaksanakan akan memastikan pelbagai jawatankuasa yang tidak berkaitan dengan tugas mendidik akan dimansuhkan.

Lima inisiatif ini merupakan langkah pertama dalam meningkatkan kualiti pengajaran, manakala langkah kedua pula melibatkan lebih banyak latihan dan kursus yang perlu bagi memastikan guru-guru mampu menawarkan pendekatan pengajaran yang terbaik.

Tag: Kementerian Pendidikan, Maszlee Malik, kerajaan, pendidikan, guru, kerani, perkeranian


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.