Tweet Bung Mokhtar tidak boleh diterima dan salah - Najib

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata tweet yang ditulis Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Radin sebagai “tidak boleh diterima dan salah”.

Kenyataan Najib dimuat naik di akaun rasmi Twitter dan Facebook beliau yang turut berkata bahawa Bung Mokhtar tidak bercakap bagi pihak Malaysia dan rakyat Malaysia yang memahami masa lampau sejarah Eropah yang trajis.Bung Mokhtar  mencetuskan kontroversi apabila mengaitkan pasukan Jerman yang membelasah Brazil 7-1 dalam perlawanan separuh akhir bolasepak Piala Dunia 2014 awal pagi Rabu dengan Adolf Hitler.

Kenyataan itu agak tidak disenangi oleh banyak pengguna Twitter yang merasakan kenyataan itu sebagai mencerminkan tahap pemikiran beliau sendiri.

Hitler memimpin Nazi antara 1933 hingga 1945 dan bertanggungjawab ke atas pembunuhan jutaan orang Yahudi semasa Perang Dunia Kedua.

Bung Mokhtar menjadi ahli parlimen sejak 1999. Ini  bukan kali pertama kenyataannya mencetuskan kontroversi. Beliau sebelum ini dikecam kerana membuat kenyataan kurang sensitif tentang wanita, perkauman dan beberapa hal lain.