Tutup
Pembinaan jati diri bangsa Malaysia sangat wajar dipupuk melalui bahasa kebangsaan, iaitu bahasa Melayu dalam wadah pendidikan negara.
Pembinaan jati diri bangsa Malaysia sangat wajar dipupuk melalui bahasa kebangsaan, iaitu bahasa Melayu dalam wadah pendidikan negara.
Kolumnis awani Terkini
Strategi penggabungan universiti perlu lebih bersistematik

Universiti yang kurang berstrategi dan tidak mempunyai niche yang dikenali seharusnya bergabung dengan universiti yang lebih cemerlang.

Pengerusi Pertubuhan Pembangunan Penyelidikan dan Dasar Pendidikan Tinggi Malaysia (PenDaPaT)

Kerugian ekonomi akibat jerebu

Kerugian kepada ekonomi akibat jerebu boleh dinilai secara langsung dan tak langsung. Kesan secara langsung menilai impak jerebu ke atas kesihatan pekerja dan prestasi sektor-sektor ekonomi.

Pensyarah Kanan di Fakulti Ekonomi dan Pengurusan, Universiti Putra Malaysia.

#HPU914: Berjayakah jika hanya UMNO, Pas?

Muafakat Nasional yang mengetengahkan dua parti utama, perlu menjawab mengenai siapa gerangan tokoh yang mahu ditonjolkan sebagai perdana menteri jika memenangi PRU15 nanti.

Wartawan kanan Astro AWANI

Strategi penggabungan universiti perlu lebih bersistematik

Di negara di mana penggabungan universiti telah berjaya dilakukan, politik akademik dan politik parti tidak dilibatkan, selari dengan aspirasi autonomi dan kebebasan akademik.

Pengerusi Pertubuhan Pembangunan Penyelidikan dan Dasar Pendidikan Tinggi Malaysia (PenDaPaT)

Muafakat Nasional memperkuatkan institusi pembangkang dan demokrasi negara

MBM yakin Muafakat Nasional akan memperkukuh lagi blok pembangkang yang pastinya menguatkan peranan mereka di dalam menjalankan tugas sebagai semak dan imbang kepada kerajaan.

Presiden Majlis Belia Malaysia

Piagam Muafakat Nasional agenda keharmonian kaum

Ternyata, HPU ini menusuk kalbu banyak pihak hingga ada yang menitiskan air mata kerana terharu bahawa orang Melayu sudah mula bersatu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Kurau

Ceritalah ASEAN - Kehidupan dan legasi BJ Habibie

Habibie hidup dan mati di betul-betul tengah kehidupan awam Indonesia. Setiap orang akan berasa kehilangan kenaikannya tetapi beliau secara peribadi tetap mempesona.

Tukang Cerita

PTPTN: Antara janji kerajaan dan logik akal belia

Selaras dengan terma dan rujukan yang telah dipersetujui bersama semasa, pinjaman ini hendaklah dibayar mengikut ketetapan.

Pelajar sarjana Pusat Pengajian Perang Saraf Media dan Informasi, UiTM

Come back to Twitter, Her Majesty

Everyone of us, the Twitter users, has been feeling dispirited about the sudden disappearance of Her Majesty Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah on the social media platform.

A 'yuppie in the cosmopolitan city of Kuala Lumpur. Writes as his passion.

Budget 2020: Don't ban vaping and e-cigarettes, tax it

For this Budget 2020, the government should look into the prospect of taxing vapes, but ensuring that it is still on the market for adult smokers looking to put an end to smoking.

Blogger

Piagam UMNO-Pas melestari ukhuwah, manfaat semua kaum

Bukan Islam terutamanya masyarakat India perlu mengambil kira perubahan geopolitik dan aspirasi semasa kaum Melayu selaku kaum majoriti di Malaysia dalam memperhitungkan Piagam UMNO-Pas.

Penganalisis politik MIC

Undi usul percaya tentukan tempoh khidmat Tun Mahathir

Biarlah keputusan pengundian di Parlimen yang bakal menentukan tarikh tempoh serah kuasa Perdana Menteri kerana Dewan Rakyat adalah platform terbaik untuk membuat keputusan muktamad.

Penyelaras Parlimen Jasin