In any civilised society no one will resort to violence, or the threat of violence, to stifle the voices that one does not want to hear.
In any civilised society no one will resort to violence, or the threat of violence, to stifle the voices that one does not want to hear.
Kolumnis awani Terkini
Ceritalah: Washington SyCip - Tokoh disegani dalam dunia perniagaan Filipina

Bagaimanapun, amat sedikit orang menyedari bahawa kemunculan sektor ini adalah hasil daripada Wash dan gergasi perakaunan dan perundingan Kumpulan SGV yang beliau asaskan di Manila pada 1946 lalu.

Tukang Cerita

Kemeriahan sambutan Aidilfitri: Antara tuntutan agama dan budaya

Sekiranya budaya berhari raya berpanjangan tanpa kesudahan ini tidak ditangani secara berhikmah maka akan wujud persepsi dan pandangan buruk terhadap kita yang merayakannya.

Naib Presiden Dewan Perdagangan Islam Malaysia

Masalah gangguan seksual perlu dipandang serius

Selain daripada mengunakan pendekatan proses pendidikan, negara kita juga perlu memiliki satu bentuk perundangan yang kuat terhadap isu ini.

Pensyarah Kanan, Fakuti Syariah & Undang-Undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Memberi nafas baharu kepada perpaduan

Peralihan kepada Malaysia baharu tidak memadamkan aspirasi utama negara dan kerelevenan integrasi dan perpaduan nasional.

Presiden, Persatuan Suara Keamanan, Hati Nurani dan Kebolehan Menaakul (PCORE)

Investigate Morsi's death

Morsi's mistreatment in prison was all the more unacceptable because the charges against him were politically motivated.

Presiden Pergerakan Keadilan Sedunia (JUST).

How should a politician gently defeat political rivals?

There have been too many speculations mouthed by the public on the controversial video of two "known men" that went viral recently.

A 'yuppie in the cosmopolitan city of Kuala Lumpur. Writes as his passion.

Kemaafan: Rahsia Inovasi

Kita selalunya memilih beberapa sifat dalam beberapa situasi sahaja kemudian memujinya, tetapi tidak mementingkan ciri-ciri asas lain yang juga perlu ada pada pemimpin yang agung.

Rajeev Peshawaria ialah CEO dan pengarah eksekutif, The Iclif Leadership And Governance Centre

Kaum India menilai pendekatan baharu politik Pas

Dasar Pas kini dilihat lebih inklusif iaitu mengkukuhkan perpaduan di kalangan ummah, hidup bersama pelbagai kaum malah mempertahankan kewujudan masyarakat majmuk.

Penganalisis politik MIC

Ceritalah: Apa yang boleh kita belajar dari bantahan aman Hong Kong?

Bagi pihak berkuasa berpangkalan di Beijing, pandangan seumpama itu adalah suatu yang tidak dapat diterima. Mereka menganggap negara kota itu sebagai sebahagian daripada China.

Tukang Cerita

MH17: Charging individuals on the basis of a deeply flawed investigation

JUST and PGPF share Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad's skepticism about Russia's culpability in the shooting down of MH17.

Presiden Pergerakan Keadilan Sedunia (JUST).

Membina daya kekuatan mental: Bagaimana untuk kuat?

Daya ketahanan mental adalah satu proses yang membolehkan seseorang itu menyesuaikan diri ketika berhadapan dengan kesukaran, trauma atau tekanan.

Setiausaha, Persatuan Psikiatri Malaysia (MPA)

Utamakan peruntukan kepada universiti baharu dan yang belum capai ranking

Dicadangkan supaya peruntukan Bajet 2020 yang bakal dibentangkan kelak dapat mengutamakan universiti-universiti dan IPT yang baru bertapak serta yang tidak memiliki ranking.

Pensyarah Kanan, Fakulti Syariah & Undang-Undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)