UTAMAMALAYSIADUNIAPOLITIKVIDEOHIBURANSUKANGAYA HIDUPBISNESENGLISHPODCASTFOTORANCANGANTEKNOLOGI

Pandangan Dan Analisis Isu Semasa

Jangan terlepas membaca pandangan dan analisis mengenai isu semasa dibawakan khas dari Astro Awani.

Laporan berita padat dan ringkas dari Borneo bersama Syaff Shukri;

1. Jangan biarkan karenah birokrasi sabotaj pembangunan Sabah kata Datuk Seri Bung Moktar Radin
2. Cadangan menaikkan elaun ADUN Sarawak wajar dipertimbangkan
3. Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah, Datuk Yakub Khan berharap jalinan kerjasama antara GRS dan BN bertambah baik

#AWANInews #MalaysiaBangkit

AWANI Borneo [27/05/2022] - Permudahkan urusan projek | Elaun RM50 sejak 42 tahun lalu | Pelancaran GRS

Laporan berita padat dan ringkas dari Borneo bersama Syaff Shukri; 1. Jangan biarkan karenah birokrasi sabotaj pembangunan Sabah kata Datuk Seri Bung Moktar Radin 2. Cadangan menaikkan elaun ADUN Sarawak wajar dipertimbangkan 3. Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah, Datuk Yakub Khan berharap jalinan kerjasama antara GRS dan BN bertambah baik #AWANInews #MalaysiaBangkit
Fri May 27 2022
Yakub yang juga Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah mengalu-alukan pelancaran Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sebagai parti rasmi esok.

Sambil menyatakan akan hadir pada majlis itu, Yakub berharap jalinan kerjasama antara GRS dan Barisan Nasional (BN) akan bertambah baik demi kesejahteraan rakyat Sabah.

Pelancaran GRS | Yakub harap kerjasama GRS-BN bertambah baik

Yakub yang juga Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah mengalu-alukan pelancaran Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sebagai parti rasmi esok. Sambil menyatakan akan hadir pada majlis itu, Yakub berharap jalinan kerjasama antara GRS dan Barisan Nasional (BN) akan bertambah baik demi kesejahteraan rakyat Sabah.
Fri May 27 2022
Tempoh peralihan ke fasa endemik dilihat membantu merancakkan semula aktiviti ekonomi sekali gus mengurangkan jumlah pengangguran di Sabah.

Menteri Sains Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Yakub Khan berkata, hal itu disokong oleh beberapa inisiatif yang dilakukan kerajaan negeri bagi memacu peluang pekerjaan kepada anak tempatan.

Buka Sempadan | Kadar pengangguran berkurangan

Tempoh peralihan ke fasa endemik dilihat membantu merancakkan semula aktiviti ekonomi sekali gus mengurangkan jumlah pengangguran di Sabah. Menteri Sains Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Yakub Khan berkata, hal itu disokong oleh beberapa inisiatif yang dilakukan kerajaan negeri bagi memacu peluang pekerjaan kepada anak tempatan.
Fri May 27 2022
Pembabitan lebih ramai penduduk setempat selaku pengusaha pelancongan mampu mengangkat daerah Kudat dan Matunggong sebagai destinasi pelancongan luar bandar menarik di Sabah.

Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah (STB), Datuk Joniston Bangkuai berkata dua daerah itu mempunyai banyak kawasan unik untuk dijadikan daya tarikan industri pelancongan baharu di Sabah.

Pelancongan | Matunggong mampu jadi destinasi pilihan

Pembabitan lebih ramai penduduk setempat selaku pengusaha pelancongan mampu mengangkat daerah Kudat dan Matunggong sebagai destinasi pelancongan luar bandar menarik di Sabah. Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah (STB), Datuk Joniston Bangkuai berkata dua daerah itu mempunyai banyak kawasan unik untuk dijadikan daya tarikan industri pelancongan baharu di Sabah.
Fri May 27 2022
Pembukaan sempadan memberi kesan langsung kepada negara sekali gus menjana pendapatan negeri.

Menyambut ketibaan 185 pelancong Korea Selatan dengan pesawat Jin Air dari Incheon, Seoul di KKIA, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar yakin ini adalah petanda baik kepada sektor pelancongan tempatan.

Jana Pendapatan | Sabah perkukuh pelancongan dengan Korea Selatan

Pembukaan sempadan memberi kesan langsung kepada negara sekali gus menjana pendapatan negeri. Menyambut ketibaan 185 pelancong Korea Selatan dengan pesawat Jin Air dari Incheon, Seoul di KKIA, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar yakin ini adalah petanda baik kepada sektor pelancongan tempatan.
Fri May 27 2022
Dalam Program Jelajah FtRoadPedia Sabah, Fadillah bersama pengurusan tertinggi Kementerian Kerja Raya akan menempuh sendiri perjalanan sejauh 333 kilometer dari Sandakan ke Kota Kinabalu.

Pada hari pertama, tinjauan lokasi adalah di pakej kerja menaik taraf Jalan Kinabatangan ke Batu 32.

Jelajah FtRoadPedia | Tinjau keadaan sebenar jalan di Sabah

Dalam Program Jelajah FtRoadPedia Sabah, Fadillah bersama pengurusan tertinggi Kementerian Kerja Raya akan menempuh sendiri perjalanan sejauh 333 kilometer dari Sandakan ke Kota Kinabalu. Pada hari pertama, tinjauan lokasi adalah di pakej kerja menaik taraf Jalan Kinabatangan ke Batu 32.
Fri May 27 2022
Peruntukan 19 pakej Lebuhraya Pan Borneo fasa pertama di Sabah bernilai RM12.7 bilion telah diluluskan kerajaan.

Bagaimanapun kata Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof jumlah itu adalah anggaran awal yang diberikan tetapi masih belum dimuktamadkan kerana mengambil kira kaedah perolehan.

Pan Borneo Sabah | Peruntukan RM12.7 bilion diluluskan, belum muktamad

Peruntukan 19 pakej Lebuhraya Pan Borneo fasa pertama di Sabah bernilai RM12.7 bilion telah diluluskan kerajaan. Bagaimanapun kata Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof jumlah itu adalah anggaran awal yang diberikan tetapi masih belum dimuktamadkan kerana mengambil kira kaedah perolehan.
Fri May 27 2022
Karenah birokrasi dan syarat ditetapkan jabatan dan agensi kerajaan dalam melaksanakan projek pembangunan hanya akan membantutkan pembangunan ekonomi Sabah.

Infrastruktur | Jangan biar karenah birokrasi sabotaj pembangunan

Karenah birokrasi dan syarat ditetapkan jabatan dan agensi kerajaan dalam melaksanakan projek pembangunan hanya akan membantutkan pembangunan ekonomi Sabah.
Fri May 27 2022
Usaha mengatasi masalah keciciran pelajar yang meruncing di negara ini perlu melibatkan semua pihak berkepentingan, termasuk badan-badan bukan kerajaan (NGO), kata Ketua Pegawai Eksekutif Untuk Malaysia, Zul Fikri Zamir.

Beliau berkata, pihaknya percaya lebih ramai pelajar mampu dibantu, jika NGO serta badan-badan korporat, dapat diberi akses kepada data tentang jumlah serta lokaliti sebenar pelajar yang tercicir.

Isu Pelajar Tercicir | Libatkan NGO, badan korporat

Usaha mengatasi masalah keciciran pelajar yang meruncing di negara ini perlu melibatkan semua pihak berkepentingan, termasuk badan-badan bukan kerajaan (NGO), kata Ketua Pegawai Eksekutif Untuk Malaysia, Zul Fikri Zamir. Beliau berkata, pihaknya percaya lebih ramai pelajar mampu dibantu, jika NGO serta badan-badan korporat, dapat diberi akses kepada data tentang jumlah serta lokaliti sebenar pelajar yang tercicir.
Fri May 27 2022
Wan Saiful mendakwa banyak agenda pembangunan negara termasuk pembentangan Rang Undang-Undang (RUU) Akta Antilompat Parti di Dewan Rakyat tertangguh akibat pergolakan politik dalam parti UMNO.

Politik | Pergolakan UMNO punca banyak agenda tertangguh - Wan Saiful

Wan Saiful mendakwa banyak agenda pembangunan negara termasuk pembentangan Rang Undang-Undang (RUU) Akta Antilompat Parti di Dewan Rakyat tertangguh akibat pergolakan politik dalam parti UMNO.
Fri May 27 2022
Malaysia optimis pemulihan ekonomi akan terus berdaya tahan pada suku ketiga 2022, tetapi masih terdedah kepada risiko luaran dan tekanan menurun selepas merekodkan prestasi memberangsangkan pada suku pertama.

Ekonomi | Dijangka berkembang selepas prestasi positif suku pertama

Malaysia optimis pemulihan ekonomi akan terus berdaya tahan pada suku ketiga 2022, tetapi masih terdedah kepada risiko luaran dan tekanan menurun selepas merekodkan prestasi memberangsangkan pada suku pertama.
Fri May 27 2022
Mayat seorang lelaki ditemukan dalam keadaan kaki dan tangannya terikat di dalam guni yang terapung berhampiran Pengkalan Ikan Bilis di Kampung Sungai Batu, Sungai Petani, Kedah.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah, Datuk G Suresh Kumar, berkata polis menerima laporan daripada pemancing yang terjumpa guni berisi mayat berkenaan hanyut di sungai dalam keadaan berbau busuk pada jam 9.30 pagi tadi.

Jenayah | Mayat lelaki ditemui terikat di dalam guni

Mayat seorang lelaki ditemukan dalam keadaan kaki dan tangannya terikat di dalam guni yang terapung berhampiran Pengkalan Ikan Bilis di Kampung Sungai Batu, Sungai Petani, Kedah. Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah, Datuk G Suresh Kumar, berkata polis menerima laporan daripada pemancing yang terjumpa guni berisi mayat berkenaan hanyut di sungai dalam keadaan berbau busuk pada jam 9.30 pagi tadi.
Fri May 27 2022
Seorang lelaki ditahan polis bagi membantu siasatan kejadian tembak mati seorang lelaki di Jalan Kampung Baru, Sungai Petani, Rabu lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah, Datuk G. Suresh Kumar berkata, lelaki berusia 40-an itu ditahan di Sungai Petani lewat petang semalam.

Kes Tembak | Lelaki ditahan bantu siasatan polis

Seorang lelaki ditahan polis bagi membantu siasatan kejadian tembak mati seorang lelaki di Jalan Kampung Baru, Sungai Petani, Rabu lalu. Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah, Datuk G. Suresh Kumar berkata, lelaki berusia 40-an itu ditahan di Sungai Petani lewat petang semalam.
Fri May 27 2022
Kerajaan perlu atasi krisis ringgit dengan menumpukan pembaikan pasaran tukaran mata wang asing bagi menyelamatkan ekonomi negara daripada terus merosot sehingga menjejaskan ekonomi dan kehidupan rakyat.

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah memberi cadangan itu supaya nilai ringgit tidak terus jatuh tetapi dapat dipertingkatkan berbanding dolar Amerika Syarikat.

Nilai Ringgit | Ku Li saran perbaiki pasaran tukaran mata wang asing

Kerajaan perlu atasi krisis ringgit dengan menumpukan pembaikan pasaran tukaran mata wang asing bagi menyelamatkan ekonomi negara daripada terus merosot sehingga menjejaskan ekonomi dan kehidupan rakyat. Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah memberi cadangan itu supaya nilai ringgit tidak terus jatuh tetapi dapat dipertingkatkan berbanding dolar Amerika Syarikat.
Fri May 27 2022
Anggota polis berpangkat Koperal mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen, di sini, hari ini, atas tuduhan menerima rasuah berjumlah RM16,000 pada Februari lalu.

Mahkamah | Anggota polis mengaku tak bersalah terima sogokan

Anggota polis berpangkat Koperal mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen, di sini, hari ini, atas tuduhan menerima rasuah berjumlah RM16,000 pada Februari lalu.
Fri May 27 2022
Pengerusi PAC Wong Kah Woh dalam kenyataan hari ini berkata perkara itu telah dimaklumkan secara rasmi kepada Ketua Audit Negara semalam.

PAC gesa audit khas perbelanjaan kerajaan semasa wabak COVID-19

Pengerusi PAC Wong Kah Woh dalam kenyataan hari ini berkata perkara itu telah dimaklumkan secara rasmi kepada Ketua Audit Negara semalam.
Fri May 27 2022
Laporan berita padat dan ringkas dari Borneo bersama Syaff Shukri;

1. Jangan biarkan karenah birokrasi sabotaj pembangunan Sabah kata Datuk Seri Bung Moktar Radin
2. Cadangan menaikkan elaun ADUN Sarawak wajar dipertimbangkan
3. Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah, Datuk Yakub Khan berharap jalinan kerjasama antara GRS dan BN bertambah baik

#AWANInews #MalaysiaBangkit

AWANI Borneo [27/05/2022] - Permudahkan urusan projek | Elaun RM50 sejak 42 tahun lalu | Pelancaran GRS

Laporan berita padat dan ringkas dari Borneo bersama Syaff Shukri; 1. Jangan biarkan karenah birokrasi sabotaj pembangunan Sabah kata Datuk Seri Bung Moktar Radin 2. Cadangan menaikkan elaun ADUN Sarawak wajar dipertimbangkan 3. Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah, Datuk Yakub Khan berharap jalinan kerjasama antara GRS dan BN bertambah baik #AWANInews #MalaysiaBangkit
Fri May 27 2022
Pada 6 petang, unit tempatan mengukuh sebanyak 175 mata asas kepada 4.3775/3800 berbanding dolar AS daripada paras penutup 4.3950/3990 pada Khamis.

Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS

Pada 6 petang, unit tempatan mengukuh sebanyak 175 mata asas kepada 4.3775/3800 berbanding dolar AS daripada paras penutup 4.3950/3990 pada Khamis.
Fri May 27 2022
Yakub yang juga Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah mengalu-alukan pelancaran Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sebagai parti rasmi esok.

Sambil menyatakan akan hadir pada majlis itu, Yakub berharap jalinan kerjasama antara GRS dan Barisan Nasional (BN) akan bertambah baik demi kesejahteraan rakyat Sabah.

Pelancaran GRS | Yakub harap kerjasama GRS-BN bertambah baik

Yakub yang juga Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah mengalu-alukan pelancaran Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sebagai parti rasmi esok. Sambil menyatakan akan hadir pada majlis itu, Yakub berharap jalinan kerjasama antara GRS dan Barisan Nasional (BN) akan bertambah baik demi kesejahteraan rakyat Sabah.
Fri May 27 2022
Tempoh peralihan ke fasa endemik dilihat membantu merancakkan semula aktiviti ekonomi sekali gus mengurangkan jumlah pengangguran di Sabah.

Menteri Sains Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Yakub Khan berkata, hal itu disokong oleh beberapa inisiatif yang dilakukan kerajaan negeri bagi memacu peluang pekerjaan kepada anak tempatan.

Buka Sempadan | Kadar pengangguran berkurangan

Tempoh peralihan ke fasa endemik dilihat membantu merancakkan semula aktiviti ekonomi sekali gus mengurangkan jumlah pengangguran di Sabah. Menteri Sains Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Yakub Khan berkata, hal itu disokong oleh beberapa inisiatif yang dilakukan kerajaan negeri bagi memacu peluang pekerjaan kepada anak tempatan.
Fri May 27 2022
Pembabitan lebih ramai penduduk setempat selaku pengusaha pelancongan mampu mengangkat daerah Kudat dan Matunggong sebagai destinasi pelancongan luar bandar menarik di Sabah.

Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah (STB), Datuk Joniston Bangkuai berkata dua daerah itu mempunyai banyak kawasan unik untuk dijadikan daya tarikan industri pelancongan baharu di Sabah.

Pelancongan | Matunggong mampu jadi destinasi pilihan

Pembabitan lebih ramai penduduk setempat selaku pengusaha pelancongan mampu mengangkat daerah Kudat dan Matunggong sebagai destinasi pelancongan luar bandar menarik di Sabah. Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah (STB), Datuk Joniston Bangkuai berkata dua daerah itu mempunyai banyak kawasan unik untuk dijadikan daya tarikan industri pelancongan baharu di Sabah.
Fri May 27 2022
Pembukaan sempadan memberi kesan langsung kepada negara sekali gus menjana pendapatan negeri.

Menyambut ketibaan 185 pelancong Korea Selatan dengan pesawat Jin Air dari Incheon, Seoul di KKIA, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar yakin ini adalah petanda baik kepada sektor pelancongan tempatan.

Jana Pendapatan | Sabah perkukuh pelancongan dengan Korea Selatan

Pembukaan sempadan memberi kesan langsung kepada negara sekali gus menjana pendapatan negeri. Menyambut ketibaan 185 pelancong Korea Selatan dengan pesawat Jin Air dari Incheon, Seoul di KKIA, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar yakin ini adalah petanda baik kepada sektor pelancongan tempatan.
Fri May 27 2022
Gempa berlaku pada kedalaman 51.4 kilometer dari hujung timur Pulau Timor yang terbelah antara Timor Timur dan Indonesia.

Gempa bumi landa Timor Timur, amaran tsunami dikeluarkan

Gempa berlaku pada kedalaman 51.4 kilometer dari hujung timur Pulau Timor yang terbelah antara Timor Timur dan Indonesia.
Fri May 27 2022
Dalam Program Jelajah FtRoadPedia Sabah, Fadillah bersama pengurusan tertinggi Kementerian Kerja Raya akan menempuh sendiri perjalanan sejauh 333 kilometer dari Sandakan ke Kota Kinabalu.

Pada hari pertama, tinjauan lokasi adalah di pakej kerja menaik taraf Jalan Kinabatangan ke Batu 32.

Jelajah FtRoadPedia | Tinjau keadaan sebenar jalan di Sabah

Dalam Program Jelajah FtRoadPedia Sabah, Fadillah bersama pengurusan tertinggi Kementerian Kerja Raya akan menempuh sendiri perjalanan sejauh 333 kilometer dari Sandakan ke Kota Kinabalu. Pada hari pertama, tinjauan lokasi adalah di pakej kerja menaik taraf Jalan Kinabatangan ke Batu 32.
Fri May 27 2022
Peruntukan 19 pakej Lebuhraya Pan Borneo fasa pertama di Sabah bernilai RM12.7 bilion telah diluluskan kerajaan.

Bagaimanapun kata Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof jumlah itu adalah anggaran awal yang diberikan tetapi masih belum dimuktamadkan kerana mengambil kira kaedah perolehan.

Pan Borneo Sabah | Peruntukan RM12.7 bilion diluluskan, belum muktamad

Peruntukan 19 pakej Lebuhraya Pan Borneo fasa pertama di Sabah bernilai RM12.7 bilion telah diluluskan kerajaan. Bagaimanapun kata Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof jumlah itu adalah anggaran awal yang diberikan tetapi masih belum dimuktamadkan kerana mengambil kira kaedah perolehan.
Fri May 27 2022