Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Bisnes

Anuar Taib letak jawatan sebagai CEO Huluan Petronas

Anuar Taib letak jawatan sebagai CEO Huluan Petronas
Surat perletakan jawatan Anuar diserahkan kepada Lembaga Pengarah pada 16 september - Foto Fail
Kuala Lumpur: Petroliam Nasional Berhad (Petronas) mengesahkan perletakan jawatan Datuk Mohd Anuar Taib sebagai Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Perniagaan Huluan Petronas.

Surat peletakan jawatan Anuar diserahkan kepada Lembaga Pengarah pada 16 September sekali gus menjawab desas-desus peletakan jawatan beliau sejak tiga bulan lepas.

Petronas bagaimanapun berkata syarikat itu mempunyai pelan penggantian yang kukuh.

“Petronas mempunyai dasar mengekalkan pekerja yang sangat utuh. Kami juga menghormati keputusan peribadi. Datuk Anuar sudah memaklumkan tentang keputusan peribadi beliau dan kami menghormati keputusan itu,” kata Pengerusi Petronas Datuk Ahmad Nizam Salleh.
Tambahnya peletakan jawatan Anuar juga tidak akan memberi kesan kepada pelaksanaan segala rancangan perniagaan dan strategi kumpulan.

“Pengumuman pengganti beliau akan diumum tidak lama lagi,” katanya.
Pada 30 Jun, Petronas menafikan dakwaan bahawan Anuar melepaskan jawatan dalam Kumpulan Petronas seperti dilaporkan beberapa akhbar tempatan.

Ini selepas pengumuman bahawa Anuar melapaskan jawatan selaku Pengerusi Petronas Gas Berhad pada 28 Jun.


Tag: Petronas, letak jawatan, Datuk Mohd Anuar Taib, Petronas huluan, Petronas UpstreamKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.