Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Bisnes

China tidak setanding Jepun dalam pasaran infrastruktur Asia Tenggara

China tidak setanding Jepun dalam pasaran infrastruktur Asia Tenggara
Sebahagian besar nilai pelaburan Jepun dan China ialah untuk membina landasan kereta api berkelajuan tinggi. - Gambar REUTERS
JEPUN kekal menjadi pelabur terbesar dalam projek-projek infrastruktur di Asia Tenggara, dengan nilai projek-projeknya 150 peratus lebih tinggi daripada China, pesaing terbesarnya.

Projek-projek pelaburan Jepun di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam mempunyai nilai AS$367 bilion (RM1.52 trilion) manakala projek-projek China pula bernilai AS$255 bilion (RM1.05 trilion).
Sebahagian besar daripada nilai tersebut merupakan nilai pelaburan Jepun di Vietnam, dengan jumlah sebanyak AS$208 bilion (RM861 bilion).

Ini termasuklah pembinaan sebuah landasan keretapi berkelajuan tinggi antara Hanoi dan Bandaraya Ho Chi Minh yang bernilai AS$58 bilion (RM240 bilion).
Manakala di Malaysia pula, China mendahului Jepun dengan pelaburan sebanyak AS$34 bilion (RM140 bilion) berbanding AS$4 bilion (RM16 bilion).

Jumlah ini menunjukkan bahawa Jepun lebih dominan dalam pasaran infrastruktur di Asia Tenggara yang sedang pesat membangun.

Menurut Bank Pembangunan Asia (ADB), sektor infrastruktur negara-negara Asia Tenggara memerlukan pelaburan sebanyak AS$210 bilion setahun dari tahun 2016 hingga 2030 agar ekonominya kekal membangun.


Tag: AS, China, Asia, Malaysia, pelaburan, JepunKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.