Tutup

Berita  | Bisnes

PKS di Malaysia masih kurang dapat perhatian

PKS di Malaysia masih kurang dapat perhatian
PKS membentuk 98 peratus daripada entiti perniagaan di Malaysia dan menggajikan 65 peratus daripada tenaga kerja negara. - Gambar hiasan/BERNAMA
KUALA LUMPUR: AmBank Group percaya perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di Malaysia masih kurang mendapat perhatian dari segi pembiayaan walaupun menjadi komponen penting kepada ekonomi.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Datuk Sulaiman Mohd Tahir berkata PKS membentuk 98 peratus daripada entiti perniagaan di Malaysia dan menggajikan 65 peratus daripada tenaga kerja negara.

"Ia benar-benar satu teka-teki dan saya masih fikir bahawa kumpulan ini kurang mendapat perhatian.

"Jika kita mahu mewujudkan Malaysia yang berjaya, kita perlu mewujudkan PKS yang berjaya," katanya pada AmBank BizRace Gala Dinner 2019 di sini pada Jumaat.
Sulaiman berkata kumpulan itu menawarkan pelbagai perkhidmatan kepada PKS melalui 26 pusat perbankan perusahaan, 30 pusat perbankan komersial, 15 pusat syarikat besar dan dua pusat syarikat besar, serta melalui cabang perbankan pelaburannya, AmInvestment Bank Bhd.

Beliau berkata ini selain produk PKS mudah yang ditawarkan oleh cawangan bank.
Pada tahun lepas sahaja, AmBank Group menyediakan pembiayaan bernilai hampir RM5.4 bilion kepada 2,200 PKS, katanya.

-- BERNAMA


Tag: pks, ambank group, ekonomi, sosioekonomi, perusahaan kecil dan sederhana, sulaiman mohd tahirKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.