Tutup

Berita  | Dunia

Aplikasi TikTok diharamkan di India

Aplikasi TikTok diharamkan di India
TikTok tidak dapat dimuat turun dari Apple dan Google, malah ia dikatakan telah dibuang dari kedua-dua platform berkenaan pada Selasa. - Facebook/TikTok
TIKTOK, aplikasi perkongsian video dengan lebih setengah bilion pengguna di seluruh dunia, telah disekat di India selepas mahkamah memutuskan ia berpotensi mendedahkan kanak-kanak kepada kandungan yang tidak sesuai.

Aplikasi itu, yang sangat popular di kalangan remaja, sudah tidak dapat dimuat turun dari Apple dan Google, malah ia dikatakan telah dibuang dari kedua-dua platform berkenaan pada Selasa, lapor CNN.
Langkah ini bagaimanapun tidak menjejaskan puluhan juta pengguna sedia ada di India tetapi ia boleh menjadi masalah besar bagi pemilik TikTok, Bytedance kerana pengharaman itu akan berkemungkinan menyekat perkembangannya memandangkan India merupakan pasaran yang paling pesat berkembang di dunia.

Kerajaan India dilaporkan meminta Apple dan Google untuk menyekat TikTok selepas mahkamah tinggi di Madras mengeluarkan amaran yang ia boleh mendedahkan kanak-kanak kepada pedofilia, kandungan lucah dan buli siber.
Kementerian Teknologi India belum mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi buat masa ini.

Tag: TikTok, Apple, Google, India, mahkamah, Kanak-kanak, remajaKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.