Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

Australia gunakan kapal terbang 'jatuhkan' makanan untuk haiwan liar

Australia gunakan kapal terbang 'jatuhkan' makanan untuk haiwan liar
Kerajaan New South Wales menjatuhkan makanan untuk memastikan haiwan terkandas tidak kekurangan sumber makanan. - Twitter/Matt Kean MP
KAPAL TERBANG kini digunakan untuk memberi makan kepada beribu-ribu hidupan liar yang menjadi mangsa kebakaran belukar di Australia.

Kerajaan New South Wales (NSW) memilih untuk menggunakan cara menjatuhkan makanan, antaranya lobak merah dan ubi keledek, untuk memastikan haiwan-haiwan yang terkandas tidak kelaparan.
Antara yang paling terjejas ialah wallaby, dengan perkhidmatan Taman Negara NSW menghabiskan masa sepanjang minggu lalu untuk menjatuhkan makanan bagi koloni haiwan itu yang kebanyakannya berada di Lembah Capertree dan Wolgan, Taman Negara Yengo, Lembah Kangaroo, dan sekitar Jenolan, Oxley Wild Rivers dan Taman Negara Curracubundi.


Secara keseluruhan, lebih daripada 2,200 kilogram sayuran dan buahan segar telah 'digugurkan' dari pesawat untuk haiwan-haiwan terbabit.
Menteri Alam Sekitar NSW, Matt Kean berkata, biarpun ada haiwan yang berjaya menyelamatkan diri daripada kebakaran tetapi berhadapan risiko ketiadaan sumber makanan.

Keane berkata pihaknya akan terus mengawasi haiwan-haiwan berkenaan dan berusaha memastikan pemulihan pasca kebakaran berjalan lancar.


Tag: Australia, kebakaran, hutan, belukar, haiwan, wallaby, kapal terbang, makananKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.