Tutup

Berita  | Dunia

Bintang YouTube, PewDiePie, marah namanya disebut pengganas insiden Christchurch

Bintang YouTube, PewDiePie, marah namanya disebut pengganas insiden Christchurch
PewDiePie menerusi Twitternya berkata bahawa dia berasa mual kerana namanya diucapkan oleh pengganas tersebut. - Instagram @pewdiepie
PENGGANAS yang terlibat dalam insiden tembakan rambang di Christchurch, New Zealand kedengaran berkata “Subscribe to PewDiePie” sebelum melepaskan tembakan dalam satu muat naik video di Twitter.

Lelaki tersebut yang dikenal pasti dengan nama Brenton Tarrant, telah memuat naik video itu bersama manifestonya di platform media sosial berkenaan.
Walaupun kesuluruhan video tersebut telah diturunkan daripada media sosial, namun terdapat warga net yang masih menularkan video yang telah dipendekkan itu di laman sosial Twitter.

PewDiePie merupakan nama dalam talian bagi seorang bintang YouTube Sweden, Felix Arvid Ulf Kjellberg. Dia yang juga merupakan pemain dan pengulas permainan video yang terkenal menerusi kandingan video di saluran YouTubenya.
Susulan itu, PewDiePie menerusi Twitternya berkata bahawa dia berasa mual kerana namanya diucapkan oleh pengganas tersebut.


Selain itu, PewDiePie juga menunjukkan perasaan pilunya kepada keluarga dan mangsa serta orang lain yang mendapat impak daripada insiden ini.

“Subscribe to PewDiePie” ini sebenarnya merupakan satu kata frasa yang timbul apabila akaun YouTube, ‘Tseries’ kelihatan hampir melebihi pelanggan yang melanggan akaun YouTube PewDiePie.

Supaya pelanggan PewDiePie tidak jatuh, peminatnya menggunakan kata frasa tersebut untuk mengalakkan orang ramai melanggan saluran itu.


Tag: YouTube, Twitter, Media, New Zealand, media sosial, tembakan, video, Pewdiepie, ChristchurchKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.