Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

BJ Habibie bapa teknologi penerbangan Indonesia

BJ Habibie bapa teknologi penerbangan Indonesia
Allahyarham banyak berjasa dalam teknologi pesawat di Fakulti Teknik Institut Teknologi Bandung. - Foto REUTERS
KUALA LUMPUR: Pemergian presiden ketiga Indonesia Bacharuddin Jusuf Habibie atau lebih dikenali sebagai BJ Habibie meninggalkan legasi kejuruteraan pesawat di negara itu.

Menurut Timbalan Pengarah Keuangan Urusan Pendanaan PT Regio Aviasi Industri, Desra Firza Ghazfan, Habibie amat sinonim dengan teknologi pesawat di Indonesia.

Allahyarham menjadi generasi pertama yang diberikan tanggungjawab oleh Presiden Pertama RI Soekarno ke beberapa negara untuk mempelajari ilmu berkenaan kejuruteraan teknologi pesawat.

Malah ketika muda, Allahyarham banyak berjasa dalam teknologi pesawat di Fakulti Teknik Institut Teknologi Bandung.
BACA: Bekas Presiden Indonesia, Habibie meninggal dunia

BJ Habibie kemudiannya melanjutkan ilmu dalam bidang yang sama di Jerman.
Menerima Diploma Kejuruteraan pada tahun 1960 dan digelar sebagai Doktor Kejuruteraan pesawat lima tahun kemudian.

Malah dalam bidang itu, kehebatan Allahyarham dalam kejuruteraan pesawat menjurus kepada rumusan "Faktor Habibie" diguna pakai oleh jurutera tempatan.

Beliau pernah menjadi Ketua Pengembangan Analisis Struktur di Jerman.

Apabila kembali ke Indonesia pada tahun 1973, Allahyarham memberi khidmatnya dalam mencurah ilmu bidang kejuruteraan pesawat kepada anak tempatan.
Tag: Indonesia, BJ Habibie, Allahyarham, Pemergian, Jurutera, Pesawat, Teknologi, Penerbangan, Presiden, Republik Indonesia, Bacharuddin Jusuf Habibie, Desra Firza Ghazfan, Faktor HabibieKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.