Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

COVID-19: 139 kematian baru, 1,843 jangkitan baru di Hubei

COVID-19: 139 kematian baru, 1,843 jangkitan baru di Hubei
Petugas perubatan yang memakai pakaian perlindungan diri menerima pesakit untuk dirawat di Wuhan International Conference and Exhibition Center yang dijadikan hospital sementara, di Wuhan, Hubei, China, 5 Feb, 2020. REUTERS
WILAYAH Hubei di China, pusat wabak koronavirus COVID-19, melaporkan 139 kematian baru setakat ini.

Wilayah tengah itu juga melaporkan 1,843 kes baru yang disahkan positif COVID-19, dengan 1,548 orang daripadanya di dalam bandar Wuhan, di mana wabak itu dipercayai telah bermula di sebuah pasar makanan Disember lalu.

Angka kematian dan jumlah kes baru di Hubei menurun berbanding hari sebelumnya, apabila ia merekodkan hanya 2,420 kes jangkitan baru sehingga pagi Ahad.

Jumlah ini membawa kepada kes kematian dan positif COVID-19 di wilayah itu masing-masing sebanyak 1,596 dan 56,249, setakat ini.
Pada Sabtu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menggesa komuniti antarabangsa untuk bertindak balas terhadap keadaan koronavirus di negara masing-masing.

"Ini bukan tugas menteri kesihatan sahaja. Ia memerlukan pendekatan seluruh kerajaan," kata Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus dalam ucapannya pada Persidangan Keselamatan Munich di Jerman.