Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

COVID-19: 570 kes baharu di Singapura menjadikan jumlahnya melepasi 29,000

COVID-19: 570 kes baharu di Singapura menjadikan jumlahnya melepasi 29,000
Hanya dua kes melibatkan rakyat Singapura atau penduduk tetap manakala kebanyakan kes melibatkan pekerja asing.
SINGAPURA: Singapura, yang mencatatkan 10,365 pesakit pulih COVID-19, mengesahkan data awal terdapat 570 lagi kes positif hari ini menjadikan jumlahnya di republik ini 29,364 kes.

Data tengah hari itu menunjukkan hanya dua kes melibatkan rakyat Singapura atau penduduk tetap manakala kebanyakan kes melibatkan pekerja asing yang ditempatkan di asrama.

Menurut satu kenyataan, Kementerian Kesihatan (MOH) republik ini menyatakan pihaknya masih mengkaji butiran kes dan perkembangan lanjut akan dikongsi kemudian.

Dalam data lengkap yang dikeluarkan lewat semalam, Singapura mengklasifikasi 1,311 sebagai kes komuniti, 580 kes import dan 362 kes melibatkan pekerja asing yang tinggal di luar asrama.
Sementara itu, kira-kira 92 peratus daripada jumlah kes atau 26,541 kes melibatkan pekerja asing yang ditempatkan di asrama.

Pada Selasa, menurut kementerian itu 530 lagi kes jangkitan COVID-19 dibenarkan pulang dari hospital atau fasiliti pengasingan komuniti manakala 1,004 kes masih di hospital dengan 10 kes menerima rawatan di unit rawatan rapi.
Menurut MOH, 17,403 orang yang mempunyai simptom ringan atau secara klinikal baik tetapi ujiannya masih positif COVID-19, telah diasingkan dan dijaga di fasiliti komuniti.

Sehingga kini, 22 orang mati akibat COVID-19 di sini.

Dua kluster iaitu NCS Hub di Ang Mo Kio Street, dan CitiWall di Kaki Bukit Crescent ditutup semalam berikutan tiada lagi kes dikaitkan dengan kedua-dua tempat itu sejak dua tempoh inkubasi yang lepas.

MOH juga mengenal pasti dua kluster baharu pada Selasa manakala kluster yang terbesar di republik itu, S11 Dormitory @ Punggol, mempunyai 2,585 kes yang disahkan.

-- BERNAMA


Tag: Singapura, Kementerian Kesihatan, Hospital, pekerja asing, koronavirus, COVID-19Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.