Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

COVID-19: Singapura buka 75 peratus sektor ekonomi, sekolah dijangka dibuka berperingkat

COVID-19: Singapura buka 75 peratus sektor ekonomi, sekolah dijangka dibuka berperingkat
Republik itu turut dijangka membuka semula sesi persekolahan secara berperingkat sepanjang bulan Jun. - Gambar fail
SINGAPURA: Singapura membuka semula 75 peratus ekonominya pada Selasa, sebagai sebahagian daripada pendekatan terkawal fasa ketiga sejak negara itu melaksanakan sekatan pergerakan pada April.

Sektor kewangan, pembuatan elektronik serta logistik kembali beroperasi dengan tahap keselamatan yang ketat setelah ia ditutup dua bulan untuk mencegah penyebaran COVID-19.

Republik itu turut dijangka membuka semula sesi persekolahan secara berperingkat sepanjang bulan Jun.

Pelajar sekolah rendah, menengah dan pra-universiti akan kembali ke sekolah dalam dua fasa, dengan keutamaan diberikan kepada graduan kohort dan pelajar-pelajar yang memerlukan sokongan tambahan.
Bagaimanapun, kebanyakan operasi kedai runcit, perkhidmatan peribadi, makan di restoran serta aktiviti sosial masih tidak dibenarkan.

Setakat ini, Singapura merekodkan lebih 35,000 kes positif, dengan lebih 90 peratus kes COVID-19 dikesan melibatkan pekerja asing yang tinggal di asrama yang sesak.


Tag: Singapura, keselamatan, pekerja asing, koronavirus, Ekonomi Singapura, COVID-19, Pekerja asingKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.