Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

COVID-19: Thailand dijangka masuki fasa akhir longgar sekatan pada 15 Jun

COVID-19: Thailand dijangka masuki fasa akhir longgar sekatan pada 15 Jun
Perniagaan dan tempat lain yang akan dibuka termasuk pusat penjagaan kanak-kanak, prasekolah, pusat sains, taman nasional, pantai, taman tema, dewan acara, konsert dan pameran perdagangan. - Gambar fail
BANGKOK: Thailand sedang mempertimbangkan untuk melonggarkan lagi sekatan dan membuka semula perniagaan dan tempat termasuk institusi pendidikan, pusat hiburan dan stadium di bawah fasa keempat dan kemungkinan fasa akhir pelonggaran sekatan, bermula 15 Jun.

Jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) Thaweesilp Wissanuyothin berkata kerajaan sedang mempertimbangkan untuk membuka semula institusi pendidikan termasuk sekolah, universiti dan pusat tuisyen.
Perniagaan dan tempat lain yang akan dibuka termasuk pusat penjagaan kanak-kanak, prasekolah, pusat sains, taman nasional, pantai, taman tema, dewan acara, konsert dan pameran perdagangan, tambah beliau.

"Pengendali dan penganjur dijemput untuk membincangkan langkah-langkah untuk mencegah penularan COVID-19 dan membendung gelombang kedua wabak," katanya pada taklimat harian COVID-19 di sini hari ini.
Thailand memulakan fasa pertama pelonggaran sekatan pada 3 Mei, iaitu melibatkan enam jenis perniagaan dan tempat dibuka semula manakala fasa kedua bermula 17 Mei dan fasa ketiga pada 1 Jun.

Sementara itu, Thaweesilp berkata Thailand melaporkan 17 kes baharu COVID-19 - semua melibatkan warganegara Thailand yang kembali dari Timur Tengah dan tiada kematian, menjadikan keseluruhan 3,101 kes dengan 58 kematian.

"Semua pesakit baharu menjalani 14 hari kuarantin di fasiliti negeri. Kesemua mereka diuji positif COVID-19 semasa ujian kedua makmal mereka.

"Sejak 3 April sebanyak 31,855 rakyat yang kembali dari luar negara dikuarantin di fasiliti negeri di seluruh negara dan 164 daripadanya telah diuji positif COVID-19," katanya.

Setakat ini, 2,968 pesakit telah sembuh dan dibenar keluar hospital manakala 75 masih lagi menerima rawatan.

-- BERNAMA


Tag: thailand, covid-19, longgarkan sekatan, perniagaan, pendidikan, hiburanKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.