Berita  |  Dunia

Donald Trump gesa umat Islam dihalang memasuki Amerika Syarikat

Donald Trump gesa umat Islam dihalang memasuki Amerika Syarikat
Pasukan kempen Trump berkata larangan terhadap umat Islam daripada memasuki Amerika Syarikat perlu dilaksanakan "sehingga wakil negara kita boleh memikirkan apa yang sedang berlaku." -Gambar fail/AFP
WASHINGTON: Calon Presiden Amerika Syarikat daripada Parti Republikan, Donald Trump pada Isnin menggesa supaya umat Islam tidak dibenarkan memasuki negara itu ekoran kejadian tembakan di California baru-baru ini yang melibatkan pasangan suami isteri yang dikaitkan dengan kumpulan militan IS.

Pasukan kempen Trump berkata larangan terhadap umat Islam daripada memasuki Amerika Syarikat perlu dilaksanakan "sehingga wakil negara kita boleh memikirkan apa yang sedang berlaku."

Pembantu beliau bagaimanapun tidak menyatakan jika cadangan itu akan dikenakan kepada pelancong dan pendatang, juga sama ada ia akan menyasarkan warga Amerika beragama Islam yang kini berada di luar negara.
Kenyataan itu mengundang kritikan daripada pesaing Trump dan White House yang mengecam gesaan Trump itu kerana ia dianggap "anat bertentangan" dengan nilai-nilai Amerika Syarikat.

"Kami mempunyai Rang Undang-Undang Hak kami, menghormati kebebasan beragama," kata Ben Rhodes, salah seorang pembantu dasar luar Presiden Barack Obama, kepada CNN.

Kempen Trump memetik data suara yang didakwa menunjukkan "kebencian terhadap Amerika oleh sebahagian besar penduduk Muslim."

"Dari mana kebencian ini datang dan mengapa kita perlu menentukannya," jutawan hartanah maestro, yang mendahului dalam undian pendapat dalam kalangan pengundi Republikan, katanya dalam kenyataan itu.

"Sehingga kita dapat menentukan dan memahami masalah ini dan ancaman berbahaya yang ditimbulkan olehnya, negara kita tidak boleh menjadi mangsa serangan dahsyat oleh mereka yang hanya percaya kepada jihad dan tidak mempunyai alasan atau rasa hormat terhadap nyawa manusia."

Sejak serangan di Paris dan kejadian tembakan di California baru-baru ini, Trump semakin keras mengkritik dan menyasarkan orang Islam dalam ucapannya.

Kenyataan beliau mendapat kritikan di laman mikro Twitter, termasuk daripada kalangan calon parti Republikan lain.