Berita  | Dunia

Gunung Anak Krakatau kini di paras 'berjaga-jaga', video ini saksinya

Gunung Anak Krakatau kini di paras 'berjaga-jaga', video ini saksinya
Keadaan gunung berapi Anak Krakatau yang dirakamkan dari kapal tentera KRI Teluk Cirebon 543 pada 26 Disember 2019, 4.33 petang (Waktu Indonesia Barat) - Twitter Sutopo Purwo Nugroho
BANTEN: Badan Bencana Nasional Indonesia (BNPB) mengeluarkan amaran tahap 'waspada' (berjaga-jaga) selepas gunung berapi Anak Krakatau terus menerus mengeluarkan abu lahar serta batu cair yang panas.

Amaran tersebut dikeluarkan Ketua Pusat Data dan Informasi BNPB, Sutopo Purwo selepas kapal tentera Republik Indonesia yang terletak di Teluk Cirebon merakamkan situasi terkini gunung berapi Anak Krakatau pada petang Rabu.

“Keadaan gunung berapi Anak Krakatau yang dirakamkan dari kapal tentera Republik Indonesia (KRI) Teluk Cirebon 543 pada 26 Disember 2018, 4.33 petang (waktu Indonesia Barat).

“Letusan masih berlaku. Letusan gunung berapi Anak Krakatau jenis strombolian telah mengeluarkan abu lahar dan batu cair panas secara berterusan. Status waspada (aras 2),” memetik kenyataan tersebut.


Sementara itu, menerusi status berasingan di Twitter, beliau berkata bantuan berterusan akan diberi kepada mangsa tsunami di Mukim Pandeglang, Sumatera Timur. 

"BNPB telah mengerahkan tiga helikopter untuk menyalurkan bantuan. Tujuh buah desa di Kecamatan Sumur sudah memperolehi bantuan dan bantuan akan terus disalurkan," katanya.

Pada Sabtu lalu, tsunami melanda pantai barat wilayah Banten, di Selat Sunda sekitar jam 9.27 malam (waktu tempatan) dipercayai akibat aktiviti Anak Krakatau.

Ia dipercayai berlaku akibat gelongsoran bawah tanah susulan letusan di Gunung Anak Krakatau sehingga ini mengorbankan lebih 400 nyawa.


Tag: Twitter, Indonesia, mangsa, anak, cedera, letusan, Gunung Anak KrakatauKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.