Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

Gunung berapi paling aktif di selatan Manila meletus

Gunung berapi paling aktif di selatan Manila meletus
Menurut Ketua Institut Volkanologi Dan Seismologi Filipina, Renato Solidum, keadaan itu memungkinkan gunung berapi Taal di Wilayah Batangas meletus dalam tempoh beberapa hari. - Reuters
MANILA: Satu daripada gunung berapi paling aktif yang terletak 65 kilometer di selatan Manila, dilaporkan telah mengeluarkan debu pada petang Ahad.

Situasi itu mengakibatkan penduduk dan pelancong di sekitarnya meninggalkan kawasan terbabit bagi menyelamatkan diri.

Menurut Ketua Institut Volkanologi Dan Seismologi Filipina, Renato Solidum, keadaan itu memungkinkan gunung berapi Taal di Wilayah Batangas meletus dalam tempoh beberapa hari.

Setakat ini tiada laporan penduduk serta pelancong mengalami kecederaan atau terkandas di kawasan perkampungan berdekatan.
Orang ramai turut dinasihatkan untuk menjauhkan diri dari pulau kecil gunung berapi Taal yang sering menjadi tumpuan pelancongan berikutan pemandangannya yang cantik.Tag: pelancong, pelancongan, Filipina, Manila, gunung berapiKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.