Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

Hagia Sophia ditukar status kepada masjid

Hagia Sophia ditukar status kepada masjid
Kerajaan Turki dibenarkan untuk menukar status bangunan ikonik, Hagia Sophia yang ketika ini berfungsi sebagai muzium kepada masjid. - Foto REUTERS
ISTANBUL: Kerajaan Turki dibenarkan untuk menukar status bangunan ikonik, Hagia Sophia yang ketika ini berfungsi sebagai muzium kepada masjid.

Ia selepas Mahkamah Tinggi Turki mengeluarkan keputusan tersebut selepas Majlis Negara mengemukakan petisyen yang dikeluarkan oleh sebuah kumpulan agama yang mahu membatalkan keputusan kabinet pada 1934 yang mengubah bangunan itu kepada muzium.
Keputusan tersebut sejajar dengan seruan Presidennya, Recep Taayyip Erdogan yang mahu tapak warisan dunia itu kepada sebuah masjid walaupun mendapat kecaman hebat dari Amerika Syarikat dan pemimpin Kristian Ortodoks.

BACA: Hagia Sophia akan dijadikan masjid semula - Erdogan
Bagaimanapun, media antarabangsa melaporkan, keputusan tersebut mungkin mencetuskan ketegangan dengan negara jiran, Greece yang mahu bangunan itu dikekalkan sebagai sebuah muzium.

Sebelum ini, premis itu membenarkan semua penganut agama untuk bermeditasi dan menikmati keindahan seni bina bangunan berkenaan yang dibangunkan pada kurun keenam.

BACA: Solat tidak dibenarkan di Hagia Sophia

Ia ditukar menjadi masjid pada 1453 ketika Uthmaniah menawan Istanbul atau juga dikenali sebagai Constantinople.Tag: Kerajaan Turki, Hagia Sophia, muzium, masjid, Recep Taayyip Erdogan, Greece, IstanbulKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.