Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

ICJ bela nasib etnik Rohingya, perintah Myanmar hentikan genosid

ICJ bela nasib etnik Rohingya, perintah Myanmar hentikan genosid
Keadilan berpihak kepada etnik Rohingya apabila Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICJ) di The Hague mengarah Kerajaan Myanmar untuk menghentikan pembunuhan beramai-ramai dan mula membela nasib mereka. - Foto REUTERS
THE HAGUE: Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICJ) hari ini memerintahkan Myanmar untuk melindungi penduduk etnik Rohingya di negara itu.

Selain itu, ICJ turut memerintahkan Myanmar agar memastikan pihak tenteranya menghentikan genosid terhadap etnik tersebut.

Keputusan itu dicapai di ICJ yang merupakan mahkamah tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Kes itu dikemukakan Gambia bagi mewakili Pertubuhan Kerjasama Negara Islam (OIC).

Keputusan ini sekali gus menafikan kenyataan pembelaan pemimpin Myanmar, Aung San Suu Kyi kepada hakim.

Suu Kyi sebelum ini menyifatkan dakwaan genosid terhadap etnik Rohingya hanyalah salah faham dan sebarang tindak balas dari tentera merupakan respon kepada apa yang disifatkannya sebagai 'serangan pengganas' pejuang Rohingya.
Dalam satu kempen ketenteraan pada Ogos 2017 oleh tentera Myanmar, lebih 700,000 warga Rohingya melarikan diri ke Bangladesh.
Tag: Aung San Suu Kyi, Islam, Myanmar, Rohingya, Bangladesh, Mahkamah Jenayah Antarabangsa, ICJ, etnik Rohingya, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, PBB, Gambia, OICKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.