Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

Kapal persiaran WS Westerdam akhirnya berlabuh di Kemboja

Kapal persiaran WS Westerdam akhirnya berlabuh di Kemboja
Kapal persiaran WS Westerdam akhirnya berlabuh di perairan Kemboja selepas ditolak empat buah negara yang risau dengan wabak COVID-19.
PHNOM PENH: Kapal persiaran WS Westerdam akhirnya diterima untuk berlabuh di perairan Kemboja selepas ditolak oleh empat buah negara yang khuatir dengan wabak koronavirus (COVID-19).

Menurut laporan AP, kapal yang membawa 2,200 penumpang termasuk 802 anak kapal sebelum itu tidak diterima untuk berlabuh di empat buah negara iaitu di Jepun, Filipina, Taiwan dan Thailand.

Kesemua penumpang dan anak kapal pula harus menjalani pemeriksaan bagi memastikan mereka bebas daripada COVID-19.

Operator kapal itu, Holland America Line dalam satu kenyataan berkat, tidak ada mana-mana penumpang atau anak kapal yang dijangkiti COVID-19 di dalam kapal mewah itu.
Terdahulu, kapal mewah itu dibenarkan berlabuh di perairan berjarak satu kilometer dari pelabuhan utama Sihanoukville, Kemboja.

Sementara itu, Gabenor Wilayah Prah Sihanoukville, Kouch Chamrouen berkata, pasukan perubatan tempatan akan melakukan pemeriksaan kesihatan selain bertanggungjawab dalam proses membawa turun penumpang serta anak kapal.
Susulan itu, beberapa pejabat kesihatan di Kemboja memberitahu, sekitar 20 penumpang mengeluh sakit perut atau demam.

Kakitangan perubatan kapal persiaran itu bagaimanapun memaklum bahawa masalah kesihatan yang dialami adalah satu perkara normal, namun mereka akan diasingkan daripada penumpang lain.

Dalam masa sama, jurucakap Kementerian Kesihatan Kamboja, Or Vandine berkata, jika hasil pemeriksaan menunjukkan ada penumpang yang dijangkiti COVID-19, mereka dibenarkan untuk mendapatkan rawatan di Kemboja.


Tag: Ws Westerdam, Thailand, Taiwan, Filipina, Jepun, Kapal persiaran, Koronavirus, COVID-19, virus, Wuhan, ChinaKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.