announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

Kerajaan China arah tiada sebarang upacara pengebumian untuk mangsa koronavirus

Kerajaan China arah tiada sebarang upacara pengebumian untuk mangsa koronavirus
NHC melaporkan dalam kemas kini yang terbaharu, seramai 304 orang telah meninggal dunia manakala seramai 14,380 orang yang telah dijangkiti oleh virus ini - Gambar hiasan
BEIJING: Kerajaan China secara rasmi telah mengharamkan acara pengebumian dan acara-acara lain untuk disertai keluarga mahupun sahabat yang berasal dari Wuhan, China.

Arahan yang dikeluarkan pada Sabtu itu bertujuan untuk memperlahankan penyebaran wabak Novel Koronavirus (nCoV-2019 ).

Menurut Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan (NHC), tiada sebarang upacara perpisahan mahupun aktiviti pemakaman akan dilakukan dan mangsa yang meninggal dunia akan dibakar dengan menggunakan kemudahan yang terdekat.

Walau bagaimanapun, saudara-mara akan dibenarkan mengambil abu selepas upacara pembakaran mayat selesai dan didokumenkan.

NCH juga ada memberikan beberapa garis panduan jika kepada keluarga dan teman rapat  mangsa koronavirus meninggal dunia dan semasa proses ini berlangsung tiada siapa yang dibenarkan melawat mayat.

[LAPOR LANGSUNG] Koronavirus ragut lebih 300 nyawa


BACA: PM China dedah 'senjata utama' perangi koronavirus

BACA: Koronavirus: Remaja OKU meninggal dunia ketika bapa dan adik dikuarantin

Peraturan-peraturan baharu ini dikeluarkan kerana bimbang dengan jumlah kematian yang terus meningkat.

NHC melaporkan dalam kemas kini yang terbaharu, seramai 304 orang telah meninggal dunia manakala seramai 14,380 orang yang telah dijangkiti oleh virus ini.


Tag: Koronavirus, Pengebumian, Larangan, China, meninggal dunia, keluarga, kebumi, pembakaran, kesihatan, mangsaKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.