Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

Kes positif COVID-19 di Victoria masih menunjukkan peningkatan

Kes positif COVID-19 di Victoria masih menunjukkan peningkatan
Bermula minggu hadapan, hanya 4,000 dibenarkan kembali setiap minggu dan akan dikurangkan dari semasa ke semasa. - Gambar REUTERS
WILAYAH Victoria di Australia mencatatkan peningkatan sebanyak 288 kes baharu positif COVID-19 pada Jumaat.

Di samping itu, ujian saringan terhadap lebih 37,500 penduduk tempatan turut dilakukan.

Susulan peningkatan itu, Perdana Menteri Australia, Scott Morrison memaklumkan jumlah rakyatnya dan penduduk tetap yang bukan warganegara yang boleh kembali ke negara itu akan dikurangkan.

Bermula minggu hadapan, hanya 4,000 dibenarkan kembali setiap minggu dan akan dikurangkan dari semasa ke semasa.
"Barisan kabinet bersetuju hari ini untuk mengurangkan jumlah ketibaan di Australia di beberapa wilayah yang membenarkan kemasukan rakyat negara ini dan penduduk tetap.

"Pastinya tiada penerbangan yang akan tiba di Melbourne dan Victoria atas sebab yang jelas tentang perkembangan terkini di sana untuk mengurangkan risiko," katanya.
Susulan pelaksanaan perintah berkurung di Victoria, Sydney terpaksa menanggung kes kuarantin wajib di hotel yang dibiayai oleh kerajaan wilayah New South Wales.Tag: Victoria, Australia, COVID-19, Perdana Menteri, Scott Morrison, kes baharuKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.