Tutup

Berita  | Dunia

KKM tingkatkan saringan koronavirus baharu di KLIA - Boon Chye

KKM tingkatkan saringan koronavirus baharu di KLIA - Boon Chye
Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye menunjukkan sistem saringan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Selasa. Gambar: Bernama
KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan terus meningkatkan pemantauan di pintu negara susulan penyakit koronavirus baharu (New Corona Virus - NCOV) yang kini merebak di Wuhan dan beberapa wilayah di China.

Menurut Timbalan Menteri Kesihatan Dr. Lee Boon Chye, saringan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) antara yang diberi perhatian.
"Saya datang ke KLIA pada hari ini bersama Ketua Pengarah Kesihatan, Pengarah Kesihatan Negeri Selangor dan Timbalan Pengarah Kesihatan KLIA bagi melihat bagaimana persiapan sistem saringan kita susulan penyebaran NCOV di Wuhan, China," kata Boon Chye.

Ujarnya, langkah berjaga-jaga akan diteruskan susulan penyakit NCOV itu mudah merebak dari manusia ke manusia.
Malah penyakit yang baru ditemui itu bukan hanya merebak di Wuhan, sebaliknya beberapa negara," jelas Timbalan Menteri Kesihatan itu.

Beliau berkata demikian ketika mengadakan lawatan di kawasan saringan KKM di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Selasa.

Sehingga kini, enam kematian dicatatkan di Wuhan, China setakat ini selepas dijangkiti VCOV, manakala 300 mangsa kini menerima rawatan.Tag: Kuala Lumpur, KKM, KLIA, China, Kementerian Kesihatan, New Corona Virus, NCOV, Penyakit, Merebak, SaringanKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.