Tutup

Berita  | Dunia

Koronavirus: Beijing batalkan sambutan Tahun Baharu Cina secara besar-besaran

Koronavirus: Beijing batalkan sambutan Tahun Baharu Cina secara besar-besaran
Pihak berkuasa Beijing membatalkan semua sambutan Tahun Baharu Cina secara besar-besaran untuk mengawal penyebaran koronavirus Wuhan. - Foto REUTERS
BEIJING: Pihak berkuasa Beijing hari ini membatalkan sambutan Tahun Baharu Cina secara besar-besaran sebagai usaha mengekang penyebaran koronavirus yang bermula di Wuhan, China.

Jurucakap Biro Pelancongan dan Kebudayaan Beijing dalam satu kenyataan memaklumkan pembatalkan semua sambutan secara besar-besaran, termasuk upacara di kuil.
"Untuk mengawal wabak tersebut, melindungi kehidupan dan kesihatan rakyat, mengurangkan perhimpunan besar-besaran dan memastikan orang ramai menyambut perayaan dengan aman dan harmoni, kami memutuskan untuk membatalkan semua sambutan secara besar-besaran, termasuk upacara di kuil, di Beijing hari ini," kata jurucakap tersebut dalam satu kenyataan pada Khamis.

BACA: Koronavirus: Selepas Wuhan, bandar Huanggang dalam keadaan berjaga-jaga
Dalam pada itu, pihak berkuasa China berharap agar rakyatnya mematuhi arahan tersebut.

Selain itu, pengendali keretapi China State Railway Group berkata penumpang yang sudah membeli tiket akan mendapat pampasan penuh di seluruh negara mulai hari Jumaat.

Tag: koronavirus, Beijing, sambutan Tahun Baharu Cina, Tahun Baharu Cina, koronavirus Wuhan, Wuhan, China State Railway GroupKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.