Berita  | Dunia

Laungan aksi bertenaga Haka bekalkan semangat buat komuniti Islam New Zealand

Laungan aksi bertenaga Haka bekalkan semangat buat komuniti Islam New Zealand
Tribut Haka yang ditunjukkan oleh semua peringkat umur ini telah menunjukkan sokongan yang besar dari setiap golongan di negara itu, sejurus memberi impak besar dan mainan emosi kepada seluruh dunia. Gambar REUTERS
SUASANA tenang di Christchurch selepas dua hari insiden serangan pengganas di dua buah masjid, dikejutkan dengan laungan dan tarian Haka yang bersemangat pada Ahad.

Sekumpulan geng motosikal yang 'paling digeruni' di New Zealand ternyata mencuri perhatian ramai. Mereka yang dianggotai sekurang-kurangnya tujuh orang itu bertindak sedemikian sebagai tanda sokongan kepada komuniti Islam di negara itu.

Sebelum tarian itu bermula, salah seorang geng itu sempat mengucapkan terima kasih kepada polis New Zealand atas kerja mereka.
Penghormatan seumpamanya turut dilakukan oleh sekumpulan pelajar lelaki dari Sekolah Tinggi Christchurch Boys yang berjalan ke Hagley College di kawasan Christchurch untuk memberi penghormatan kepada mereka yang terbunuh dalam serangan Jumaat lalu.

Ketua pelajar sekolah tersebut, Fergus Kilpatrick, 17, adalah antara yang menyertainya dan berkata ia adalah suatu penghormatan untuk membuat ritual Haka.

"Ia sesuatu yang sangat istimewa, ia adalah sebahagian daripada budaya kami dan ini yang biasa kami lakukan ketika kami membesar, dan (tarian) ini adalah untuk berkongsi dengan mereka yang sedang melalui tempoh kesedihan," katanya.

Titisan air mata dilihat mengalir di wajah beberapa orang awam yang menyaksikan semangat kumpulan pelajar itu melakukan tarian tradisional berkenaan.

Tribut lain menunjukkan sekumpulan remaja yang memulakan gerak aksi Haka dengan penuh bertenaga sebagai penghormatan kepada dua sahabat mereka yang terbunuh dalam serangan tersebut.

Kemudian, aksi Haka tersebut ini disertai oleh lebih ramai pelajar lain, sekali gus menimbulkan emosi yang luar biasa.

Tribut Haka yang ditunjukkan oleh beberapa kumpulan di lokasi berasingan sekitar Christchurch itu secara tidak langsung menunjukkan sokongan besar daripada setiap lapisan masyarakat di negara itu.

Publisiti terhadap aksi mereka telah memberi impak besar kepada seluruh dunia.

Haka merupakan tarian tradisional kaum Maori New Zealand yang dilakukan secara beramai-ramai sebagai persediaan sebelum berperang. Ia dipersembahkan sama ada di medan peperangan sebelum berdepan secara langsung dengan pihak musuh, atau ketika para pahlawan meninggalkan kampung halaman untuk menuju ke medan pertempuran.

Hari ini, Haka adalah ritual pra-perlawanan yang paling ditakuti dan dihormati di dunia, dipopularkan oleh pasukan ragbi All Blacks yang mempersembahkannya setiap kali berhadapan dengan pasukan lawan di atas padang.

'Ka Mate' yang pertama kali dilakukan adalah sebelum pertandingan ragbi antarabangsa oleh pasukan New Zealand pada tahun 1888, hinggalah kepada seruan 'Kapa o Pango' baru-baru ini.

Haka memainkan peranan yang penting dalam persiapan fizikal dan mental pasukan All Blacks dalam setiap perlawanan.

Tag: New Zealand, Christchurch, haka, All Blacks, tragedi solat jumaat, Islam, Kanak-kanak, pelajar, sekolah


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.