Berita  | Dunia

Letupan bom lokasi pelancongan popular di Songkla

Letupan bom lokasi pelancongan popular di Songkla
Letupan bom pertama berlaku pada 10 malam tadi (11 malam waktu Malaysia), merosakkan patung ikan duyung yang menjadi simbol industri pelancongan di wilayah berkenaan. --fotoBERNAMA
SONGKLA: Dua butir bom menggegarkan Pantai Samila di sini malam tadi, yang popular di kalangan pelancong dalam dan luar negara termasuk rakyat Malaysia, menurut laporan Bernama.

Letupan bom pertama berlaku pada 10 malam tadi (11 malam waktu Malaysia), merosakkan patung ikan duyung yang menjadi simbol industri pelancongan di wilayah berkenaan.

Bernama memetik Gabenor Wilayah Songkla Wiranan Penjang yang mengesahkan perkara itu dan memaklumkan bahawa letupan berkenaan menyebabkan bahagian bawah patung besi itu terputus dua.

Letupan kedua pula berlaku 10 minit kemudian di patung tikus dan kucing di pantai yang sama yang terletak kira-kira 200 meter dari lokasi patung ikan duyung itu.

"Tiada kecederaan dilaporkan dalam kedua-dua kejadian letupan bom itu dan lokasi kejadian telah ditutup kepada pengunjung," kata Wiranan.

Tambahnya, anggota forensik keselamatan Thailand akan memeriksa secara terperinci lokasi letupan bom tersebut.

Konsul Jeneral Malaysia di Songkla Mohd Afandi Abu Bakar ketika dihubungi mengesahkan tiada rakyat Malaysia cedera dalam kejadian itu.