Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

Malaysia mahu tindakan tegas terhadap dalang tembak jatuh MH17 - Datuk Seri Najib Razak

Malaysia mahu tindakan tegas terhadap dalang tembak jatuh MH17 - Datuk Seri Najib Razak
Pesawat jenis Boeing-777 itu dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur sebelum ia ditembak jatuh di daerah bergolak di Kiev, Ukraine. - Gambar fail
WISMAR : Malaysia mahu tindakan keras diambil terhadap pihak yang bertanggungjawab ke atas tragedi pesawat syarikat penerbangan Malaysia Airlines MH17, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Pasukan Penyiasat Bersama (JIT) hari ini memutuskan pesawat jenis Boeing-777 tersebut telah ditembak oleh peluru berpandu jenis BUK9838-Series yang dibawa dari Rusia dari daerah bergolak di Ukraine. 
Berdasarkan keputusan yang diperolehi hasil siasatan JIT yang diketua oleh Belanda, Malaysia bertegas mahu tindakan keras diambil ke atas pihak yang bertanggungjawab. Kami telah berjanji mereka yang bertanggungjawab akan di bawa ke muka pengadilan," kata Najib kepada media Malaysia di sini, hari ini.

"Kami mahu kotakan janji kami kepada keluarga. Mereka mahukan keadilan. Jadi, kami mahu meneruskan ini," katanya. 
Menurut Najib, beliau akan mengadakan mesyuarat dengan Australia dan Netherlands dalam masa yang terdekat.

Hari ini, Laporan Siasatan MH17 mendedahkan pesawat MH17 telah ditembak jatuh oleh puak pemberontak di Kiev, Ukraine menggunakan peluru BUK9838-Series dalam satu pembentangan yang berlangsung di Nieuwegein, Netherlands pada Rabu.

Laporan Siasatan MH17 merupakan hasil siasatan komprehensif yang membabitkan JIT dan diketuai Belanda.