Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Dunia

Monyet 'curi' sampel darah pesakit COVID-19

Monyet 'curi' sampel darah pesakit COVID-19
Sekumpulan monyet di India dilapor menyerang seorang pegawai perubatan dan membawa lari sampel darah pesakit yang disahkan positif jangkitan COVID-19. -Gambar hiasan
LUCKNOW: Sekumpulan monyet di India dilapor menyerang seorang pegawai perubatan dan membawa lari sampel darah pesakit yang disahkan positif jangkitan COVID-19.

Serangan itu berlaku minggu lalu semasa juruteknik makmal itu berjalan sendirian di kampus kolej perubatan yang dikendalikan kerajaan di Meerut, utara Lucknow.

Menurut pegawai atasan kolej perubatan, Dr SK Garg, pihaknya terpaksa mengambil semula sampel darah daripada pesakit yang dijangkiti, lapor Reuters.

"Monyet-monyet itu melarikan sampel darah empat pesakit COVID-19 yang sedang menjalani rawatan dan kini kami terpaksa mengambil sekali lagi sampel darah tersebut," katanya.
Perkara yang agak membimbangkan penduduk perumahan adalah jika monyet-monyet terbabit menumpahkan sampel darah tersebut di kawasan perumahan.

Pada masa sama, Dr SK Garg juga tidak dapat mengesahkan sama ada monyet-monyet berkenaan boleh dijangkiti COVID-19 jika bersentuhan dengan sampel darah tersebut.
India setakat ini mencatatkan 165,799 kes jangkitan koronavirus SARS-CoV-2 punca wabak COVID-19 dengan 4,706 kematian.